31 березня 2019 рік, служіння в неділю

Прийдіть до Мене – Олександр Руденко проповідь

Презентація теми:

Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою! Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм. Бож ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий!” (Мт. 11:28-30);

і впокоряться люди Мої, що над ними кличеться Ім’я Моє, і помоляться, і будуть шукати Ім’я Мого, і повернуть зо злих своїх доріг, то Я вислухаю з небес, і прощу їхній гріх, та й вилікую їхній Край!” (2Хро. 7:14) Господь обіцяє заспокоїти всіх, хто прийде до Нього з щирим серцем! Прийти до Ісуса Христа означає не лише прийняти Його як особистого Спасителя, але в усьому довіритись Йому і жити згідно Його заповідей. Шукай Його! “Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене…” (Мф. 11:29) Господь Сам допомагає ярмо це нести, подаючи нам благодать Святого Духа і всесильну допомогу. Наслідуй лагідне і смиренне серце Ісуса Христа! Будь істинним послідовником! Амінь!

 

Що означає шанувати Бога? – Олександр Шилін проповідь

“А Він їм відказав: Добре пророкував про вас, лицемірів, Ісая, як написано: Оці люди устами шанують Мене, серце ж їхнє далеко від Мене… Та однак надаремне шанують Мене, бо навчають наук людських заповідей. Занехаявши заповідь Божу, передань людських ви тримаєтесь: обмиваєте глеки та чаші, і багато такого подібного й іншого робите ви. І сказав Він до них: Спритно відкидаєте ви заповідь Божу, аби зберегти своє передання. Бо Мойсей наказав: Шануй батька свого та матір свою, та: Хто злорічить на батька чи матір, нехай смертю помре. А ви кажете: Коли скаже хто батьку чи матері: Корван, чи дар Богові те, чим би ти скористатись від мене хотів, то вже вільно йому не робити нічого для батька чи матері, порушуючи Боже Слово вашим переданням, що його ви самі встановили. І багато такого ви іншого робите.” (Мк. 7:6-13) “Горе вам, проводирі ви сліпі, що говорите: Коли хто поклянеться храмом, то нічого; а хто поклянеться золотом храму, то той винуватий. Нерозумні й сліпі, що бо більше: чи золото, чи той храм, що освячує золото? І: Коли хто поклянеться жертівником, то нічого, а хто поклянеться жертвою, що на нім, то він винуватий. Нерозумні й сліпі, що бо більше: чи жертва, чи той жертівник, що освячує жертву? Отож, хто клянеться жертівником, клянеться ним та всім, що на ньому. І хто храмом клянеться, клянеться ним та Тим, Хто живе в нім. І хто небом клянеться, клянеться Божим престолом і Тим, Хто на ньому сидить. Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що даєте десятину із м’яти, і ганусу й кмину, але найважливіше в Законі покинули: суд, милосердя та віру; це треба робити, і того не кидати.” (Мт. 23:16-23) 

Слово “шанувати” означає ставитися з глибокою повагою і любов’ю,  визначати ціну, поклонятися. 

Що означає шанувати Бога?

1. Шанувати Його Слово; Людина ніколи не зможе шанувати Бога більше ніж Його Слово. “Занехаявши заповідь Божу, передань людських ви тримаєтесь…” (Мк. 7:8) Іноді важко приділити час Божому Слову через велику низку причин. “Прийдіть до Мене… і навчіться від Мене” (Мт. 11:28,29), – закликає Ісус Христос. Саме через Священне Писання ми дізнаємося характер Бога, Його умови, обітниці. Без Слова неможливо виконувати своє спасіння в дусі і істині! Дорогий друже, наскільки Боже Слово є авторитетним джерелом для тебе? 

Біблійний приклад:

  •  І радився Давид із тисячниками та з сотниками, зо всіма значними. І сказав Давид до всієї Ізраїлевої громади: Якщо вам це добре, а від Господа, Бога нашого вподобане, пошлімо до наших братів, позосталих по всіх Ізраїлевих краях, а з ними до священиків та Левитів, по містах та по їхніх пасовиськах, і нехай зберуться до нас. І вернімо ковчега нашого Бога до нас, бо не зверталися ми до нього за Саулових днів. І сказала вся громада, щоб зробити так, бо слушна була та річ в очах усього народу. І зібрав Давид усього Ізраїля від єгипетського Шіхору й аж туди, де йдеться до Хамату, щоб спровадити Божого ковчега з Кір’ят-Єаріму. І пішов Давид та ввесь Ізраїль у Баалу, в Юдин Кір’ят-Єарім, щоб винести звідти ковчега Бога, Господа, що сидить на херувимах, що ім’я Його прикликається. І повезли Божого ковчега на новому возі з Авінадавового дому, а Узза та Ахйо провадили того воза. А Давид та ввесь Ізраїль грали перед Божим лицем з усієї сили, і з піснями, і на цитрах, і на арфах, і на бубнах, і на цимбалах, і на сурмах. І прийшли вони аж до Кідонового току, і простяг Узза свою руку, щоб підхопити ковчега, бо воли нахилили його. І запалився на Уззу гнів Господній, і Він убив його за те, що простяг руку свою до ковчега. І помер він там перед Господнім лицем…” (1Хро. 13:1-10) “Тоді Давид сказав, щоб ніхто не носив Божого ковчега, окрім Левитів, бо їх вибрав Господь носити ковчега Господа та служити Йому аж навіки. І Давид зібрав усього Ізраїля до Єрусалиму, щоб винести Господнього ковчега на його місце, яке приготовив йому він. І зібрав Давид Ааронових синів та Левитів…І освятилися священики та Левити, щоб перенести ковчега Господа, Бога Ізраїлевого. І понесли сини Левитів Божого ковчега, як наказав був Мойсей за Господнім словом, на плечах своїх, на держаках, на собі.” (1Хро. 15:2-4,14-15)
  • Можна провести аналогію між історією з Божим ковчегом та спомином страждань Христа Спасителя. Дух Святий через ап. Павла говорить: “Нехай же людина випробовує себе, і так нехай хліб їсть і з чаші хай п’є. Бо хто їсть і п’є негідно, не розважаючи про тіло, той суд собі їсть і п’є! Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто заснули. Бо коли б ми самі судили себе, то засуджені ми не були б. Та засуджені від Господа, караємося, щоб нас не засуджено з світом.” (1Кор. 11:28-32)
  • “…І при тому дивлюсь Я на вбогого та на розбитого духом, і на тремтячого над Моїм словом.! (Іс. 66:2), – говорить Господь.

2. Приготувати своє серце; Пошана до Бога походить із глибини серця людини. “Лицеміри! Про вас добре Ісая пророкував був, говорячи: Оці люди устами шанують Мене, серце ж їхнє далеко від Мене!” (Мт. 15:7,8)  Наслідуючи Ісуса Христа, християнин буде прагнути виконувати Його волю згідно Його Слова. “Як прийшов же той цар на гостей подивитись, побачив там чоловіка, в одежу весільну не вбраного, та й каже йому: Як ти, друже, ввійшов сюди, не мавши одежі весільної? Той же мовчав. Тоді цар сказав своїм слугам: Зв’яжіть йому ноги та руки, та й киньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів… Бо багато покликаних, та вибраних мало.” (Мт. 22:11-14) 

3. Шанувати інших людей; Через Своє Слово Бог закликає шанувати батька та матір, інших людей. Біблія закликає нас шанувати батька та матір, інших людей і правителів (1Петр. 2:17). Слово “шанувати” у даному контексті означає радитися, рахуватися з думкою. “Як хто скаже: Я Бога люблю, та ненавидить брата свого, той неправдомовець. Бо хто не любить брата свого, якого бачить, як може він Бога любити, Якого не бачить?” (1Ів. 4:20)

Біблійний приклад:

“І, вийшовши звідти, Він прийшов до Своєї батьківщини, а за Ним ішли учні Його. Як настала ж субота, Він навчати почав у синагозі. І багато-хто, чувши, дивуватися стали й питали: Звідки в Нього оце? І що за мудрість, що дана Йому? І що за чуда, що стаються руками Його? Хіба ж Він не тесля, син Маріїн, брат же Якову, і Йосипу, і Юді та Симонові? А сестри Його хіба тут не між нами? І вони спокушалися Ним… А Ісус їм сказав: Пророка нема без пошани, хіба тільки в вітчизні своїй, та в родині своїй, та в домі своїм. І Він тут учинити не міг чуда жадного, тільки деяких хворих, руки поклавши на них, уздоровив.” (Мк. 6:1-5)

Бог очікує пошани, що походить із наших сердець. Нехай допоможе Господь пильнувати, стояти на сторожі серця! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *