29 липня 2018 рік, служіння в неділю

Серце чисте- запорука благословіння – Олександр Руденко проповідь

Презентація теми:

Ніяк неможливо наблизитись до Господа, як через слухання і розуміння Його Слова. Христос ототожнює духовний стан серця з ґрунтом (Мт. 13:3-23; Мк. 4:3-20; Лк. 8:5-15), пояснюючи що від того, чим наповнене серце залежить розуміння Слова. Євангеліст Іван в 15 розділі передає звернення Вчителя Своїм послідовникам: «Я правдива Виноградина, а Отець Мій Виноградар. Усяку галузку в Мене, що плоду не приносить, Він відтинає, але всяку, що плід родить, обчищає її, щоб рясніше родила. Через Слово, що Я вам говорив, ви вже чисті.» (Ів. 15:1-3)

Коли вперше Петро почув проповідь Господа і побачив чудо «то припав до колін Ісусових, кажучи: Господи, вийди від мене, бо я грішна людина!» (Лк. 5:8) Слово Боже торкнулося його серця! Треба зауважити, Слово Боже в силі змінити лише того, хто приймає Його серцем. «…що на добрій землі, це оті, хто як слово почує, береже його в щирому й доброму серці, і плід приносять вони в терпеливості.» (Лк. 8:15) Той, хто очищений від гріха через Слово, приносить добрий плід! «Отож, мої брати любі, нехай буде кожна людина швидка послухати, забарна говорити, повільна на гнів. Бо гнів людський не чинить правди Божої. Тому то відкиньте всіляку нечисть та залишок злоби, і прийміть із лагідністю всіяне слово, що може спасти ваші душі.» (Як 1:21) Термін «лагідність» означає ввічливість, уміння володіти своїми емоціями. Маючи лагідність в своєму серці, християн не буде обурюватись, йти проти Божого Слова. Гріх безжально руйнує душу, це серйозна небезпека, яка загрожує духовною смертю. «Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими, що себе самих обманюють. Бо хто слухач слова, а не виконавець, той подібний людині, що риси обличчя свого розглядає у дзеркалі, бо розгляне себе та й відійде, і зараз забуде, яка вона є. А хто заглядає в закон досконалий, закон волі, і в нім пробуває, той не буде забудько слухач, але виконавець діла, і він буде блаженний у діянні своїм!» (Як. 1:22-25)

Досліджуючи Слово часом ми шукаємо нових відкриттів від Господа, але Він відкриває тим, хто приносить добрий плід. «Коли ж у Мені перебувати ви будете, а слова Мої позостануться в вас, то просіть, чого хочете, і станеться вам! Отець Мій прославиться в тому, якщо рясно зародите й будете учні Мої.» (Ів. 15:7,8), – обіцяє Ісус Христос. Виконуючи головні заповіді, Бог буде дарувати більш глибоке пізнання і мудрість (але нажаль буває навпаки).«Ви бо за віком повинні б бути вчителями, але ви потребуєте ще, щоб хтось вас навчав перших початків Божого Слова. І ви стали такими, яким потрібне молоко, а не страва тверда.» (Євр. 5:12), – писав апостол до євреїв. Святе Писання виконує велику роботу оновлюючи серця тих, хто приймає Його. «Якщо Ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте!» (Ів. 14:15). «А в великому домі знаходиться посуд не тільки золотий та срібний, але й дерев’яний та глиняний, і одні посудини на честь, а другі на нечесть. Отож, хто від цього очистить себе, буде посуд на честь, освячений, потрібний Володареві, приготований на всяке добре діло.» (2Тим. 2:20,21) «Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі.» (Мт. 7:21) Через послух Сину Божому людина отримає спасіння від вічної загибелі, іншого шляху НЕ МАЄ! «…Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!» (Мт. 17:5)  

«Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою! Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене…» (Мт. 11:28-30) Амінь!

 

Ґрунт кам’янистий – гість проповідь

Тексти Священного Писання:

1.(Від Матвія 13:3-11, 18-23)

«3. І багато навчав Він їх притчами, кажучи: Ось вийшов сіяч, щоб посіяти. 4. І як сіяв він зерна, упали одні край дороги, і пташки налетіли, та їх повидзьобували. 5. Другі ж упали на ґрунт кам’янистий, де не мали багато землі, і негайно посходили, бо земля неглибока була; 6. а як сонце зійшло, то зів’яли, і коріння не мавши, посохли. 7. А інші попадали в терен, і вигнався терен, і їх поглушив. 8. Інші ж упали на добрую землю і зродили: одне в сто раз, друге в шістдесят, а те втридцятеро. 9. Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає! 10. І учні Його приступили й сказали до Нього: Чому притчами Ти промовляєш до них? 11. А Він відповів і промовив: Тому, що вам дано пізнати таємниці Царства Небесного, їм же не дано. 18. Послухайте ж притчу про сіяча. 19. До кожного, хто слухає слово про Царство, але не розуміє, приходить лукавий, і краде посіяне в серці його; це те, що посіяне понад дорогою. 20. А посіяне на кам’янистому ґрунті, це той, хто слухає слово, і з радістю зараз приймає його; 21. але кореня в ньому нема, тому він непостійний; коли ж утиск або переслідування настають за слово, то він зараз спокушується. 22. А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. 23. А посіяне в добрій землі, це той, хто слухає слово й його розуміє, і плід він приносить, і дає один у сто раз, другий у шістдесят, а той утридцятеро.»

Презентація теми:

  • «Пильнуй за ногою своєю, як до Божого дому йдеш…» (Еккл. 4:17);
  • «…Бо чим серце наповнене, те говорять уста.» (Мт. 12:34)

Притча про сіяча – притча Ісуса Христа, де ми бачимо ототожнення людського серце до ґрунту. Насіння може проростати в різних видах ґрунту. Але не у всіх з них воно виживе і буде приносити плід. Давайте розглянемо другу, третю і четверту категорію ґрунтів серця.

Ґрунт кам’янистий. Каміння – це заздрість, гнів, подратування, крик та інш. Наприклад, коли в нас летить «камінь» образи, ми свідомо робимо вибір прийняти його, чи відкинути. Вибір залежить від того чим наповнене наше серце. (Еккл. 4:17) Хотілося б підкреслити «камінь» гріховних роздумів. Людські думки здається ніякого значення не мають, але важливо підкреслити, з думок народжуються дії. Тож пильнуймо над своїми думками!

  • «Кожен, хто ненавидить брата свого, той душогуб. А ви знаєте, що жаден душогуб не має вічного життя, що в нім перебувало б.» (1Ів. 3:15);
  • «А один чоловік, на ймення Ананій, із своєю дружиною Сапфірою, продав був маєтка, та й з відома дружини своєї присвоїв частину з заплати, а якусь там частину приніс та й поклав у ногах у апостолів. І промовив Петро: Ананію, чого сатана твоє серце наповнив, щоб ти Духу Святому неправду сказав та присвоїв із заплати за землю?» (Дії 5:1-3);
  • «Рада в серці людини глибока вода, і розумна людина її повичерпує.» (Прип. 20:5)

Слово Боже навчає про що необхідно роздумувати, щоб вести переможне життя.

  • «Тож подумайте про Того, хто перетерпів такий перекір проти Себе від грішних, щоб ви не знемоглись, і не впали на душах своїх.» (Євр. 12:3);
  • «Оце Заповіт, що його Я складу по тих днях із домом Ізраїлевим, говорить Господь: Покладу Я Закони Свої в їхні думки, і на їхніх серцях напишу їх, і буду їм Богом, вони ж будуть народом Моїм!» (Євр. 8:10);

Між терен посіяне. «А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду.» (Мт. 13:22) «Уважайте ж на себе, щоб ваші серця не обтяжувалися ненажерством та п’янством, і життєвими клопотами, і щоб день той на вас не прийшов несподівано…» (Лк. 21:34) Іноді життєві потреби стають перешкодою спілкування між людиною і Богом.

Який стан вашого серця? Чи присутні в ньому каміння? Нехай Господь благословить стояти на сторожі серця і вчасно діяти. «…бо без Мене нічого чинити не можете ви.» (Ів. 15:5), – говорить Христос.

Посіяне в добрій землі. «А посіяне в добрій землі, це той, хто слухає слово й його розуміє, і плід він приносить, і дає один у сто раз, другий у шістдесят, а той утридцятеро.» (Мт. 13:23) Час даний Богом – дорогоцінний час!

Богу не байдуже стан вашого серце! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *