26 червня 2020 рік, служіння в п’ятницю

Послання до Євреїв 4 розділ – Вадим Матюха, вивчення Божого Слова


Ісус Христос став подібний до нас, щоб ми змогли стати подібними до Нього. Тільки через спокутну жертву і воскресіння Сина Божого, змогли виповнитись обітниці, даровані Богом для людини. Нехай благословить Господь усвідомлювати Його безмежну любов незалежно обставин. 

У Старому заповіті присутні не лише Божі обітниці благословення, але й застереження. Одна з небезпек – гріх непослуху. На прикладі Ізраїльського народу, нам потрібно остерігатися, пильнувати над тим, чим наповнене серце, щоб не втратити спасіння в Новому Завіті. “Сорок літ був огидним Мені оцей рід, й Я сказав: Цей народ блудосерді вони, й не пізнали доріг Моїх, тому заприсягся Я в гніві Своїм, що до місця Мого відпочинку не ввійдуть вони!”(Пс. 94:10,11)

  • “Стережіться, брати, щоб у комусь із вас не було злого серця невірства, що воно відступало б від Бога Живого! Але кожного дня заохочуйте один одного, доки зветься Сьогодні, щоб запеклим не став котрий з вас через підступ гріха.” (Євр. 3:12,13)
  • “І почув я гучний голос із престолу, який кликав: Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними,
    і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося! І сказав Той, Хто сидить на престолі: Ось нове все творю! І говорить: Напиши, що слова ці правдиві та вірні!” (Одкр. 21:3-5)

“Отже, біймося, коли зостається обітниця входу до Його відпочинку, щоб не виявилось, що хтось із вас опізнився. Бо Євангелія була звіщена нам, як і тим. Але не принесло пожитку їм слово почуте, бо воно не злучилося з вірою слухачів.” (Євр. 4:1,2) Важливість читання Слова можна ще порівняти з важливістю прийому їжі. Так як ваше тіло потребує постійного підкріплення, так само ваша душа постійно потребує духовної їжі. Отже, Священне Письмо має стати частиною нашого єства! “Отож, кожен, хто слухає цих Моїх слів і виконує їх, подібний до чоловіка розумного, що свій дім збудував на камені.” (Мт. 7:24) Брати і сестри, будьмо обережними! Бог заплатив велику ціну, щоб кожен мав можливість спілкуватись з Ним, отож, не втрачаймо найцінніше, що маємо в Ісусі Христі. 

  • “Ходіть, заспіваймо Господеві, покликуймо радісно скелі спасіння нашого, хвалою обличчя Його випереджуймо, співаймо для Нього пісні,
    бо Господь Бог великий, і великий Він Цар над богами всіма, що в Нього в руці глибини землі, і Його верхогір’я гірські, що море Його, і вчинив Він його, і руки Його суходіл уформували! Прийдіть, поклонімося, і припадім, на коліна впадім перед Господом, що нас учинив! Він наш Бог, а ми люди Його пасовиська й отара руки Його…” (Пс. 94:1-7)
  • “Бо до Його відпочинку входимо ми, що ввірували, як Він провістив: Я присяг був у гніві Своїм, що до місця Мого відпочинку не ввійдуть вони, хоч діла Його були вчинені від закладин світу. Бо колись про день сьомий сказав Він отак: І Бог відпочив сьомого дня від усієї праці Своєї. А ще тут: До Мого відпочинку не ввійдуть вони! Коли ж залишається ото, що деякі ввійдуть до нього, а ті, кому Євангелія була перше звіщена, не ввійшли за непослух, то ще призначає Він деякий день, сьогодні, бо через Давида говорить по такім довгім часі, як вище вже сказано: Сьогодні, як голос Його ви почуєте, не робіть затверділими ваших сердець! Бо коли б Ісус Навин дав їм відпочинок, то про інший день не казав би по цьому. Отож, людові Божому залишається суботство, спочинок. Хто бо ввійшов був у Його відпочинок, то й той відпочив від учинків своїх, як і Бог від Своїх.” (Євр. 4:3-10)

Чому, коли Бог говорив про святість і спокій, то для цього дав народу заповідь дотримуватися суботу? Бог вибрав Ізраїля, і відділив від усіх народів землі для Себе, щоб вони жили по Його Слову. Господь вивів Свій народ із єгипетської неволі і пообіцяв, що вони ввійдуть у Обітовану землю, де знайдуть спокій. “А коли ви перейдете Йордан і осядете в Краї, що Господь, Бог ваш, дає вам на спадщину, і Він заспокоїть вас від усіх ворогів ваших навколо, і ви сидітимете безпечно…” (Зак. 11:9) Багато років потому через Давида Бог обіцяє, що Бог буде говорити про справжній спокій – спокій в Ісусі Христі. Звершивши спокутну місію, Ісус Христос має владу позбавляти від рабства гріха і давати спокій кожного, хто визнає Його особистим Спасителем. “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою!” (Мт. 11:28)

“Отож, попильнуймо ввійти до того відпочинку, щоб ніхто не потрапив у непослух за прикладом тим. Бо Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, проходить воно аж до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і спосібне судити думки та наміри серця. І немає створіння, щоб сховалось перед Ним, але все наге та відкрите перед очима Його, Йому дамо звіт!” (Євр. 4:11-13) Обітниці і попередження, що записані у Біблії, актуальні і сьогодні. Ми маємо правильно, з благоговінням ставитися до Слова Божого адже воно, як меч, проникає в саму глибину людських намірів, розділяє душевну і духовну сторону наших думок. Отож, будьмо щирі у взаємовідносинах з Богом!

Ісус Христос був і є Богом, Який володіє як істотними, так і моральними властивостями Божества. “І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця.” (Ів. 1:14) 

“Отож, мавши великого Первосвященика, що небо перейшов, Ісуса, Сина Божого, тримаймося ісповідання нашого! Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха. Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать.” (Євр. 4:14-16) Христос став Людиною, прийнявши людську природу на Себе, тому ототожнений з людиною. Союз божественної і людської природ одній Особі Христа робить Його досконалим Посередником між Богом і людьми. Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *