25 листопада 2018 рік, служіння в неділю

Неповний послух Господу – Йосип Бейня проповідь

Презентація теми: 

Все, що ми переживаємо у відносинах з Богом, має дві сторони. Одна сторона – робота Господа (благодать), інша – робота наша (послух). «І був Аврам віку дев’ятидесяти літ і дев’яти літ, коли явився Господь Аврамові та й промовив до нього: Я Бог Всемогутній! Ходи перед лицем Моїм, і будь непорочний!» (Бут. 17:1) Ґрунтуючись на прочитаному тексті Священного Писання, хочу поговорити з вами про неповний послух Авраама Господу. Чому описано, що йому було дев’яносто дев’ять років, невже це настільки важливо? Безсумнівно, так. Справа в тому, що написане слугує надуванням того, що відбувалося в житті Авраама двадцять чотири роки тому. Бог сказав до нього, щоб він вийшов з Уру халдейського до обіцяної землі і Авраам відгукнувся.

Можна сказати, що зі сторони Бога це був м’який докір Аврааму за непослух. Як це виглядає ззовні? «…коли явився Господь Аврамові та й промовив до нього: Я Бог Всемогутній! [дарую життя] Ходи перед лицем Моїм [в іношу значенні – радься зі Мною/ не приймай самостійних рішень], і будь непорочний [зберігай себе чистим]!» (Бут. 17:1) А тепер давайте розглянемо в деталях як це було насправді, що мав на увазі Господь, реакцію Авраама і як співвіднести ці події з християнським життям.

1. «І промовив Господь до Аврама: Вийди зо своєї землі, і від родини своєї, і з дому батька свого до Краю, який Я тобі покажу. І народом великим тебе Я вчиню, і поблагословлю Я тебе, і звеличу ймення твоє, і будеш ти благословенням. І поблагословлю, хто тебе благословить, хто ж тебе проклинає, того прокляну. І благословляться в тобі всі племена землі!» (Бут. 12:1-3) Де Аврам проявив непослух? Господь наказав вийти самостійно, і з дому батька свого, але Авраам вчинив інакше. «І відправивсь Аврам, як сказав був до нього Господь, і з ним пішов Лот…» (Бут. 12:4) Чому саме так вчинив Авраам? Існує декілька версій, одна з них – Авраам вважав Лота своїм потенційним спадкоємцем. Іноді християни роблять серйозні помилки, приходячи до Господа, вони беруть з собою те, що негідно в Його очах. Дорогі брати і сестри, що ви несете з собою, коли приходите в присутність Бога? Покладай надію на Нього! Наслідок непослуху: Лота цікавила лише матеріальний статок тому і довелося Аврааму розійтися з ним. Досліджуючи подальше його життя, ми дізнаємося про важкі наслідки. (Детально: Буття 19 розділ) Давайте задамо собі питання: «Чи виконую я волю Божу? А чи є я Його стражем? Що для мене тепер важливо: продовжувати молитися, чути волю Божу або стояти в тому, що я повинен робити?»

2. «І подавався Аврам усе далі на південь. І стався був голод у Краї. І зійшов Аврам до Єгипту, щоб там перебути, бо голод у Краї тяжкий став.» (Бут. 12:9,10) Бог наказав Аврааму йти до Обіцяної землі і залишатися там, але він пішов проти Господньої волі. Виникає питання, так був голод? «І він для Аврама добро вчинив через неї. І одержав він дрібну та велику худобу, і осли, і раби, і невільниці, і ослиці, верблюди.» (Бут. 12:16) «А Аврам був вельми багатий на худобу, на срібло й на золото.» (Бут. 13:2) Справа в тому, що Авраам був зацікавлений зберегти своє майно, тому і пішов до Єгипту. Іноді ми, опиняючись в неприємних обставинах, готові вжити усілякі можливості аби позбутися того, що наносить шкоду. Будьте в центрі Божої волі. Живіть і служіть там, де Господь бажає вас бачити.

3. «І сталося, як він близько прийшов до Єгипту, то сказав був до жінки своєї Сари: Отож то я знаю, що ти жінка вродлива з обличчя. І станеться, як побачать тебе єгиптяни й скажуть: Це жінка його, то вони мене вб’ють, а тебе позоставлять живою. Скажи ж, що сестра моя ти, щоб добре було через тебе мені, і щоб я позостався живий через тебе.» (Бут. 12:11-13) Авраам скористався ситуацією, сказавши 50% правди, 50% неправди. Чи спрацьовує в вашому житті ситуаційна етика, чи у всіх обставинах ви залишаєтесь справжнім християнином? Допоможи нам Господь! Наслідок непослуху: через невеликий проміжок часу, син Авраама повторив помилку батька. «І сталося, коли він там довго жив, і дивився Авімелех, цар филистимський, через вікно, та й побачив, ось Ісак забавляється з Ревекою, жінкою своєю. І покликав Авімелех Ісака та й сказав: Тож оце вона жінка твоя! А як ти сказав був: Вона сестра моя? Ісак же йому відповів: Бо сказав, щоб не вмерти мені через неї!» (Бут. 26:8,9) Будьмо справжніми християнами в першу чергу в своїх домах.

4. «А Сара, Аврамова жінка, не родила йому. І в неї була єгиптянка невільниця, а ймення їй Аґар. І сказала Сара Аврамові: Ось Господь затримав мене від породу. Прийди ж до моєї невільниці, може від неї одержу я сина. І послухався Аврам голосу Сари. І взяла Сара, Аврамова жінка, єгиптянку Аґар, свою невільницю, по десяти літах перебування Аврамового в землі ханаанській, і дала її Аврамові, чоловікові своєму, за жінку. І він увійшов до Аґари, і вона зачала. Як вона ж побачила, що зачала, то стала легковажити господиню свою.» (Бут. 16:1-4) Наслідок непослуху: «І промовив Аврам до Сари: Таж невільниця твоя в руці твоїй! Зроби їй те, що вгодне в очах твоїх. І Сара гнобила її. І втекла Аґар від обличчя її. І знайшов її Ангол Господній біля джерела води на пустині, біля джерела на дорозі до Шур, і сказав: Аґаро, Сарина невільнице, звідки ж то прийшла ти, і куди ти йдеш? Та відказала: Я втікаю від обличчя Сари, пані моєї. А Ангол Господній промовив до неї: Вернися до пані своєї, і терпи під руками її! І Ангол Господній промовив до неї: Сильно розмножу потомство твоє, і через безліч буде воно незліченне. І Ангол Господній до неї сказав: Ось ти зачала, і сина породиш, і назвеш ім’я йому Ізмаїл, бо прислухавсь Господь до твоєї недолі. А він буде як дикий осел між людьми, рука його на всіх, а рука всіх на нього. І буде він жити при всіх своїх браттях.» (Бут. 16:6-12) Бог не розмовляв з Авраамом тринадцять років. Можливо у вашому житті є невирішенні питання, а Бог не відповідає. Проаналізуйте своє життя! На якому рівні ви у взаємовідносинах з Богом? Якого духа люди, які оточують, співпрацюють з вами? З ким ви плануєте йти разом по життю? Чи довіряєте ви Божому Слову?

Авраам не повністю був слухняний Богу, але Господь був милостивий до Нього. Згідно Слова він названий отцем усіх віруючих. Кожна людина має вільну волю, але послух Богу є великим надбанням. Виконуймо Його волю досконало, будьмо благословенними! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *