25 березня 2018 рік, служіння в неділю

Ти відповідальний за свій духовний стан – Іван Дмитришин проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (1 Тимофію 4:12-16)

«12. Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості! 13. Поки прийду я, пильнуй читання, нагадування та науки! 14. Не занедбуй благодатного дара в собі, що був даний тобі за пророцтвом із покладенням рук пресвітерів. 15. Про це піклуйся, у цім пробувай, щоб успіх твій був явний для всіх! 16. Уважай на самого себе та на науку, тримайся цього. Бо чинячи так, ти спасеш і самого себе, і тих, хто тебе слухає!»

Презентація теми:

Хто такий Тимофій? Тимофій (дав.-гр. Τιμόθεος — «той, що шанує Бога») – служитель, учень і супутник ап. Павла.  Саме для нього Павло написав декілька послань з настановами, бо на той час, Тимофій був молодий служитель християнської громади в Ефесі. «Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості!… Про це піклуйся, у цім пробувай, щоб успіх твій був явний для всіх!» (1Тим. 4:12,15)

Кожна людина бажає мати успіх в житті, але є певні вимоги. Для того щоб бути взірцем в житті і служінні, необхідно:

1. Досліджувати Святе Письмо;

  • «Дослідіть но Писання, бо ви думаєте, що в них маєте вічне життя…» (Ів. 5:39)
  • «Бо Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, проходить воно аж до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і спосібне судити думки та наміри серця. 13. І немає створіння, щоб сховалось перед Ним, але все наге та відкрите перед очима Його, Йому дамо звіт!» (Євр. 4:12,13)
  • «Хто цурається Мене, і Моїх слів не приймає, той має для себе суддю: те слово, що Я говорив, останнього дня воно буде судити його!» (Ів. 12:48)

Слово Господнє є тим мірилом, яке вимірює людське життя незалежно від положення і статусу в суспільстві.

  • «І ти знаєш з дитинства Писання святе, що може зробити тебе мудрим на спасіння вірою в Христа Ісуса. Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова.» (2 Тим. 3:15-17)

Незважаючи на обставини життя, звертаймось до Божого Слова, бо в Ньому втіха, підбадьорення, натхнення і радість.

2. Перебувати в проповіді;

Слово «проповідь» означає прохання, благання, розрада. У певній мірі я погоджуюсь, що проповідь – це звіщення Слова Божого за кафедрою, але треба зауважити, що це також і наше життя. Хтось з мудрих сказав: проповідуй ділами, а інколи словами. На жаль, іноді слова не підтверджуються життям, а це не є гідним в Божих очах.

  • «Через те ж, що світ мудрістю не зрозумів Бога в мудрості Божій, то Богові вгодно було спасти віруючих через дурість проповіді.» (1Кор. 1:21)

Ісус Христос великий авторитет, взірець для кожного з нас в словах і ділах. «Тож ідіть, і навчіть всі народи…» (Мт. 28:19), – закликає Христос кожного, хто слідує за Ним.

3. Перебувати в науці;

Слово «наука» означає вчення, доктрина, наставлення, вчительство. Учні на протязі всього служіння Христа перебували в Його науці. «Бо заповідь Божа світильник, а наука то світло, дорога ж життя то навчальні картання…» (Прип. 6:23)

Виконання цих вимог гарантує нам явний успіх у всіх сферах життя. (1Тим. 4:15)

Приклади біблійних героїв, які легковажили Божим Словом:

  • «Тоді один чоловік із пророчих синів сказав до свого ближнього за Господнім словом: Удар мене! Та відмовився той чоловік ударити його. І сказав він йому: За те, що ти не послухався Господнього голосу, то ось ти підеш від мене і вб’є тебе лев! І пішов той від нього, і спіткав його лев та й забив. І знайшов він іншого чоловіка та й сказав: Удар мене! І той чоловік ударив його, ударив та й зранив. І пішов той пророк, і став цареві на дорозі, і перебрався, і закрив хусткою очі свої. І сталося, цар проходив, а він кричав до царя й говорив: Раб твій ввійшов у середину бою. Аж ось один чоловік відійшов, і підвів до мене мужа й сказав: Пильнуй цього мужа! Якщо його не стане, то буде твоє життя замість його життя, або відважиш таланта срібла. І сталося, раб твій робив тут та тут, а він зник. І сказав до нього Ізраїлів цар: Такий твій присуд, ти сам проказав.» (1Цар. 20:35-40)
  • «А Єлисей заслаб на недугу… І зійшов до нього Йоаш, Ізраїлів цар… І сказав йому Єлисей: Візьми лука та стріли. І приніс той до нього лука та стріли. А він сказав Ізраїлевому цареві: Поклади свою руку на лука! І той поклав свою руку. А Єлисей поклав свої руки на руки цареві. І він сказав: Відчини вікно на схід! І той відчинив. І сказав Єлисей: Стріляй! І той вистрілив, а він сказав: Стріла спасіння Господнього, і стріла спасіння проти Сирії. І поб’єш ти Сирію в Афеку аж до кінця! І він сказав: Візьми стріли! І той узяв, а він сказав до Ізраїлевого царя: Удар по землі! І він ударив три рази та й став. І розгнівався на нього Божий чоловік і сказав: Щоб ти був ударив п’ять або шість раз, тоді побив би Сирію аж до кінця! А тепер тільки три рази поб’єш ти Сирію.» (2Цар. 13:14-19)

Кожен з нас особисто відповідає за свій духовний стан. На що ми витрачаємо свій час, можливості, сили? Дослідження Божого Слова, перебування в проповіді та науці це запорука успіху у всіх сферах життя. Амінь!

 

Чи відповідальні ми за щастя нашого ближнього – Ростислав Шкіндер проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Числа 32:1-6)

«1. А в Рувимових синів та в синів Ґадових були великі стада, дуже численні. І побачили вони край Язерський та край Ґілеадський, а ото це місце місце добре для худоби. 2. І прийшли Ґадові сини та сини Рувимові, та й сказали до Мойсея й до священика Елеазара та до громадських начальників, говорячи: 3. Аторот, і Дівон, і Язер, і Німра, і Хешбон, і Ел’але і Севам, і Нево, і Беон, 4. та земля, що Господь побив був перед Ізраїлевою громадою, вона земля добра для худоби, а в твоїх рабів є худоба. 5. І сказали вони: Якщо ми знайшли ласку в очах твоїх, то нехай дано буде ту землю твоїм рабам на володіння. Не перепроваджуй нас через Йордан! 6. І сказав Мойсей до Ґадових синів та до синів Рувимових: Чи брати ваші підуть на війну, а ви будете тут сидіти?

2. (Числа 32:16-27)

«16. А вони підійшли до нього та й сказали: Ми побудуємо тут кошари для нашої худоби та міста для наших дітей, 17. а ми самі узброїмося, готові до бою перед Ізраїлевими синами, аж поки не введемо їх до їхнього місця. А діти наші осядуть по твердинних містах, охороняючи себе перед мешканцями цієї землі. 18. Ми не вернемось до наших домів, аж поки Ізраїлеві сини не заволодіють кожен спадком своїм. 19. Бо ми не будемо володіти з ними по той бік Йордану й далі, бо прийшла нам наша спадщина з цього боку Йордану на схід. 20. І сказав їм Мойсей: Якщо ви зробите цю річ, якщо ви узброїтесь на війну перед Господнім лицем, 21. і перейде кожен ваш узброєний Йордан перед Господнім лицем, аж поки Він не вижене ворогів Своїх перед Собою, 22. то буде здобутий той Край перед Господнім лицем, і ви потому вернетеся, і будете невинні перед Господом та перед Ізраїлем. І буде вам цей Край на володіння перед Господнім лицем. 23. А якщо не зробите так, то ви згрішили Господеві, і знайте, що ваш гріх знайде вас! 24. Побудуйте собі міста для ваших дітей, та кошари для ваших отар. А що вийшло з ваших уст, те зробіть. 25. І сказали Ґадові сини та сини Рувимові до Мойсея, говорячи: Раби твої зроблять, як пан наш приказує. 26. Діти наші, жінки наші, стадо наше та вся наша худоба будуть там, у ґілеадських містах. 27. А раби твої перейдуть, кожен військовий озброєний, перед Господнім лицем на війну, як пан наш наказує.»

Презентація теми:

Старозавітні біблійні оповіді слугують для нас, християн, великими прообразами в духовній сфері. «Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби.» (Еф. 6:12) Мета духовної війни – прогнати зі свого життя темряву, невір’я, страх і допомогти в цьому ближньому, щоб мати благословення и успіх. «…ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі.» (Дії. 1:8) Це великий прообраз для нас, щоб благодать принести в свої доми, сім’ї, а потім озброївшись, піти і допомогти ближньому здобути його щастя. «Бо це добре й приємне Спасителеві нашому Богові, що хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди.» (1Тим. 2:3,4) «Багато осель у домі Мого Отця…» (Ів. 14:2), – говорить Ісус Христос. Людина створена за образом і подобою Божою. Всі люди є синами і дочками Бога, але  різниця полягає в тому, що є люди, які навернулися до Небесного Батька, вони спасенні, але й ті, хто блукають в цьому світі, знаходячись у рабстві диявола. Мойсей говорив синам ізраїльським про те, що якщо вони не будуть займатись щастям ближнього, то це буде гріхом. Ми бачимо, що егоїзм зовсім непередбачений. Ап. Яків говорить: «Отож, хто знає, як чинити добро, та не чинить, той має гріх!» (Як. 4:17) Біблійне щастя кардинально вирізняється від світського. Маючи Ісуса Христа в основі життя, людина забезпечує себе вічним життям в Небесах, її життя на землі наповнене плодами Духа. (Гал. 5:22,23) Диявол бажає зупинити служіння ревного християнина, вбити мотивацію, забрати силу. Тож запалюйся любов’ю Ісуса Христа, щоб любити і служити тим, хто оточує нас. «Хто шукає любови провину ховає, хто ж про неї повторює, розгонює друзів.» (Прип. 17:9) Любов покриває, перев’язує рани ближньому. (Лк. 10:30-35) Ми, християни, воїни світла, добра, любові. Дорогі брати і сестри, давайте озброїмось словами любові, добра, щоб рани не  колупати, а перев’язувати, вірити в людей. «Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі.» (Фил. 4:13) Нехай допоможе Господь бути ревними воїнами Ісуса Христа для своєї родини, а згодом  і для оточуючих людей. Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *