21 серпня 2020 рік, служіння в п’ятницю

Послання до Євреїв 10 розділ – Вадим Матюха вивчення Божого Слова

Важливо мати впевненість у своєму рішенні вірити в Ісуса Христа. Він —Спаситель світу і обіцяний Син Бога, Месія. Він—наш Викупитель. “Ми ж бажаємо, щоб кожен із вас виявляв таку саму завзятість на певність надії аж до кінця…” (Євр. 6:11)

Нехай кожен запитає в себе: Чому я вірю в Христа? Чи впевнений я що саме Ісус Христос Спаситель? Що є основою моєї віри? Віра ґрунтується або на свідоцтві інших людей, або власному досвіді, переживаннях, але найголовніше, що треба пам’ятати – основою має бути Слово Боже, щоб мати силу у будь-яких обставинах довіряти Господу. 

“Бо Закон, мавши тільки тінь майбутнього добра, а не самий образ речей, тими самими жертвами, що завжди щороку приносяться, не може ніколи вдосконалити тих, хто приступає. Інакше вони перестали б приноситись, бо ті, хто служить, очищені раз, уже б не мали жадної свідомости гріхів. Але в них спомин про гріхи буває щороку, бо тож неможливе, щоб кров биків та козлів здіймала гріхи! Тому то, входячи в світ, Він говорить: Жертви й приношення Ти не схотів, але тіло Мені приготував. Цілопалення й жертви покутної Ти не жадав. Тоді Я сказав: Ось іду, в звої книжки про Мене написано, щоб волю чинити Твою, Боже! Він вище сказав, що жертви й приносу, та цілопалення й жертви покутної, які за Законом приносяться, Ти не жадав і Собі не вподобав. Потому сказав: Ось іду, щоб волю Твою чинити, Боже. Відміняє Він перше, щоб друге поставити. У цій волі ми освячені жертвоприношенням тіла Ісуса Христа один раз. І кожен священик щоденно стоїть, служачи, і часто приносить жертви ті самі, що ніколи не можуть зняти гріхів. А Він за гріхи світу приніс жертву один раз, і назавжди по Божій правиці засів, далі чекаючи, аж вороги Його будуть покладені за підніжка Його ніг. Бо жертвоприношенням одним вдосконалив Він тих, хто освячується. Свідкує ж і Дух Святий нам, як говорить: Оце заповіт, що його по цих днях встановляю Я з ними, говорить Господь, Закони вої Я дам в їхні серця, і в їхніх думках напишу їх. А їхніх гріхів та несправедливостей їхніх Я більш не згадаю! А де їхнє відпущення, там нема вже жертвоприношення за гріхи.” (Євр. 10:1-18)

Автор Послання до Євреїв бачив у всій системі іудейського жертвопринесення лише бліду копію того, яке має бути справжнє богослужіння. Лише жертва, принесена Ісусом Христом, виявилася здатною виконати сподівання людей на близькі стосунки з Богом. “Жертви й приношення Ти не схотів, Ти розкрив мені уші, цілопалення й жертви покутної Ти не жадав. Твою волю чинити, мій Боже, я хочу, і Закон Твій у мене в серці.” (Пс. 39:7,9) Бог мав намір досягти досконалості в людях, спасти людей, знищити вплив гріха. “Бо жертвоприношенням одним вдосконалив Він тих, хто освячується.” (Євр. 10:14) Автор підкреслює величність місії Сина Божого. Жертву Христос приніс один раз, силу ж вона буде мати вічно! “Бо це ось отой Заповіт, що його по цих днях складу з домом Ізраїля, каже Господь: Дам Закона Свого в середину їхню, і на їхньому серці його напишу, і Я стану їм Богом, вони ж Мені будуть народом!” (Єрем. 31:33)

ВАЖЛИВІСТЬ ХРИСТА. Автор послання переходить до викладу практичних аспектів християнського життя. “Отож, браття, ми маємо відвагу входити до святині кров’ю Ісусовою, новою й живою дорогою, яку нам обновив Він через завісу, цебто через тіло Своє, маємо й Великого Священика над домом Божим, то приступімо з щирим серцем, у повноті віри, окропивши серця від сумління лукавого та обмивши тіла чистою водою! Тримаймо непохитне визнання надії, вірний бо Той, Хто обіцяв. І уважаймо один за одним для заохоти до любови й до добрих учинків. Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося, і тим більше, скільки більше ви бачите, що зближається день той.” (Євр. 10:19-25)

  1. Ісус Христос – це новий і живий шлях в присутність Бога. Ми входимо в присутність Божу через завісу, тобто, через плоть Христову. Як розірвана завіса відкривала людям доступ в присутність Бога, так і розтерзана плоть Христа показала велич Його любові і відкрила шлях до Бога.
  2. Ісус – великий Священик над домом Божим на небесах. Він не тільки показує нам шлях до Бога, а й вводить нас в безпосередню присутність Його.
  3. Лише Ісус здатний дійсно очистити людину від гріха. Ознака служіння Богу у добрій совісті – це щирість і відкритість серця. Отож, бережімо свою віру від сумнівів, неухильно тримаймося визнання надії без коливань!

“А Сам Бог миру нехай освятить вас цілком досконало, а непорушений дух ваш, і душа, і тіло нехай непорочно збережені будуть на прихід Господа нашого Ісуса Христа! Вірний Той, Хто вас кличе, Він і вчинить оте! Вірний Той, Хто вас кличе, Він і вчинить оте!” (1Сол. 5:23) Очищення, яке приносить людям Христос, носить не зовнішній характер: Своєю присутністю і Своїм Духом Він очищає потаємні думки і бажання людини, тим самим, очищує досконало. Амінь!

“І уважаймо один за одним для заохоти до любови й до добрих учинків. Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося, і тим більше, скільки більше ви бачите, що зближається день той.” (Євр. 10:24,25) Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *