17 червня 2018 рік, служіння в неділю

Не вбивай – Олександр Руденко проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Від Матвія 22:35-40)

«35. І спитався один із них, учитель Закону, Його випробовуючи й кажучи: 36. Учителю, котра заповідь найбільша в Законі? 37. Він же промовив йому: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. 38. Це найбільша й найперша заповідь. 39. А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе. 40. На двох оцих заповідях увесь Закон і Пророки стоять.»

2. (До Римлян 13:9,10)

«9. Бо заповіді: Не чини перелюбу, Не вбивай, Не кради, Не свідкуй неправдиво, Не пожадай й які інші, вони містяться всі в цьому слові: Люби свого ближнього, як самого себе! 10. Любов не чинить зла ближньому, тож любов виконання Закону.»

Презентація теми:

Людське життя в Божих очах… Як Господь Бог його оцінює? Бог цінить людське життя, досліджуючи Боже Слово, ми бачимо, що Господь навіть виділив окрему Заповідь, яка голосить: «Не вбивай!» (Вих. 20:13; Зак. 5:17)

Постанови Бога:

  • «то виберіть собі міста, вони будуть на сховища для вас, і втече туди убійник, що заб’є душу невмисне. І будуть для вас ті міста на сховища перед месником, і не помре убійник, поки не стане на суд перед громадою.» (Чис. 35:11,12)
  • «А оце справа убійника, що втече туди й буде жити: хто вб’є свого ближнього ненароком, а він не був ворогом його від учора й позавчора; або хто ввійде з своїм ближнім до лісу рубати дерева, і розмахнеться рука його з сокирою, щоб зрубати дерево, а залізо спаде з топорища й попаде в його ближнього, і той помре…» (Зак. 19:4,5)
  • «А коли б хто вдарив кого залізним знаряддям, а той помер, він убійник, буде конче забитий той убійник. А якщо вдарив його каменем, що був у руці, що від нього можна померти, і той помер, він убійник, буде конче забитий той убійник. Або вдарив його дерев’яним знаряддям, що було в руці, що від нього можна померти, і той помер, він убійник, буде конче забитий той убійник. Месник за кров він заб’є убійника; як спіткає його, він заб’є його.» (Чис. 35:16-19);

Через хибне дослідження Божого Закону, в Церкву Христа може проникати ліберальне вчення.

Правоохоронці  мають право захищати суспільство від вбивць та інших злодіїв, використовуючи при цьому зброю для захисту від беззаконня. Це не є гріхом! «бо володар Божий слуга, тобі на добро. А як чиниш ти зле, то бійся, бо недармо він носить меча, він бо Божий слуга, месник у гніві злочинцеві!» (Рим. 13:4) Важливо правильно ставитись до справедливості Бога. Як Старий так і Новий Заповіт говорить, що зброю можна використовувати тільки у випадку захисту від беззаконня.

  • «Ви чули, що було стародавнім наказане: Не вбивай, а хто вб’є, підпадає він судові. А Я вам кажу, що кожен, хто гнівається на брата свого, підпадає вже судові. А хто скаже на брата свого: рака, підпадає верховному судові, а хто скаже дурний, підпадає геєнні огненній. Тому, коли принесеш ти до жертівника свого дара, та тут ізгадаєш, що брат твій щось має на тебе, залиши отут дара свого перед жертівником, і піди, примирись перше з братом своїм, і тоді повертайся, і принось свого дара.» (Мт. 5:21)
  • « Ніхто з вас хай не страждає, як душогуб, або злодій, або злочинець, або ворохобник, а коли як християнин, то нехай не соромиться він, але хай прославляє Бога за те.» (1Петр. 4:15,16);
  • «Кожен, хто ненавидить брата свого, той душогуб. А ви знаєте, що жаден душогуб не має вічного життя, що в нім перебувало б.» (1Ів 3:15);
  • «Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх.» (Ів. 15:13);
  • «А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких!» (Гал. 5:22,23);

На кожній людині лежить важкий обов’язок берегти своє життя й життя ближнього. Нехай допоможе нам Господь, амінь!

 

Хто ближній – Ростислав Шкіндер проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Від Луки 10:25-37)

«25. І підвівсь ось законник один, і сказав, Його випробовуючи: Учителю, що робити мені, щоб вічне життя осягнути? 26. Він же йому відказав: Що в Законі написано, як ти читаєш? 27. А той відповів і сказав: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе. 28. Він же йому відказав: Правильно ти відповів. Роби це, і будеш жити. 29. А той бажав сам себе виправдати, та й сказав до Ісуса: А хто то мій ближній? 30. А Ісус відповів і промовив: Один чоловік ішов з Єрусалиму до Єрихону, і попався розбійникам, що обдерли його, і завдали йому рани, та й утекли, покинувши ледве живого його. 31. Проходив випадком тією дорогою священик один, побачив його, і проминув. 32. Так само й Левит надійшов на те місце, поглянув, і теж проминув. 33. Проходив же там якийсь самарянин, та й натрапив на нього, і, побачивши, змилосердився. 34. І він підійшов, і обв’язав йому рани, наливши оливи й вина. Потому його посадив на худобину власну, і приставив його до гостиниці, та й клопотався про нього. 35. А другого дня, від’їжджавши, вийняв він два динарії, та й дав їх господареві й проказав: Заопікуйся ним, а як більше що витратиш, заплачу тобі, як вернуся. 36. Котрий же з цих трьох на думку твою був ближній тому, хто попався розбійникам? 37. А він відказав: Той, хто вчинив йому милість. Ісус же сказав йому: Іди, і роби так і ти!»

Презентація теми:

Хто то мій ближній? Той є ближній, чиє серце відкрилось для тебе одного дня, повз твою біду, потребу. «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе.» (Мт. 10:27) Важливо мати правильну Євангельську позицію щодо ворога. «Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує…» (Мт. 5:44) Слово Боже категорично забороняє скривджувати, наносити рани людям. «Не робіть нічого підступом або з чванливости, але в покорі майте один одного за більшого від себе.» (Фил. 2:3) Якщо ворог активно діє проти нас, що загрожує безпеці, можна звернутись до правоохоронців з метою припинення беззаконня. (Рим. 13:4) Серце кожної людини повинно бути вільним від образи!

Притча про таланти – яскравий приклад прощення. (Мт. 18:21-35) Притча навчає нас, що кожен, хто негідно чинить щодо ближнього за якісь провини, не бажаючи прощати, не може розраховувати на помилування від Бога. Ісус Христос пролив Свою кров щоб ми були прощенні від гріха і його наслідків. «…кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха.» (1Ів. 1:7) Амінь!   

 

Реформація – Віктор Шевчук проповідь

Презентація теми

Реформація – це широкий, соціально-політичний рух проти феодалізму в Західній і Центральній Європі в XVI ст., який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви, папської влади. [Новий тлумачний словник української мови, 2001 р.]

Реформа – преобразование, изменение, переустройство чего-нибудь. (С.И. Ожегов)

Бог створив світ не таким, який він зараз. У результаті гріхопадіння відбулась деформація людини, родини, суспільства. «І бачив Господь, що велике розбещення людини на землі, і ввесь нахил думки серця її тільки зло повсякденно… Але Ной знайшов милість у Господніх очах… А Я ось наведу потоп, воду на землю, щоб з-під неба винищити кожне тіло, що в ньому дух життя. Помре все, що на землі!  (Бут. 6:5,8,17) І здається, що потомки Ноя про це все знали, але гріх продовжував руйнувати. Бог вибирав Авраама і його потомків – ізраїльський народ, дарував Закон, де все досконало було розписано як правильно чинити. Але люди продовжували робити беззаконня, бо людська природа спонукає до гріха. «Бо не роблю я доброго, що хочу, але зле, чого не хочу, це чиню. Коли ж я роблю те, чого не хочу, то вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені.» (Рим. 7:19,20), – говорить ап. Павло. До приходу Христа  людська природа не мала ресурсу жити по Слову Божому. Ісус Христос став великим Реформатором, звільнивши людство від рабства гріха і смерті.

Чому ми, послідовники Христа, продовжуємо грішити незважаючи на те, що Дух Святий живе в нас?

  • «бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете… Коли духом живемо, то й духом ходімо!» (Гал. 5:17,25);
  • «Бо хто сіє для власного тіла свого, той від тіла тління пожне. А хто сіє для духа, той від духа пожне життя вічне.» (Гал. 6:8);

Слово Господнє закликає до постійного оновлення, бо кожен християнин знаходиться на духовній війні.

  • «бо коли живете за тілом, то маєте вмерти, а коли духом умертвляєте тілесні вчинки, то будете жити.» (Рим. 8:13);
  • «Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої.» (1Ів. 1:9);

Гріх деформує розум, суспільство, Церкву. Ми, християни, покликанні бути світлом для цього світу. «Тож ідіть, і навчіть всі народи…» (Мт. 28:19), – закликає Ісус Христос.

  • «Уважай на самого себе та на науку, тримайся цього. Бо чинячи так, ти спасеш і самого себе, і тих, хто тебе слухає!» (1Тим. 4:16);

Через послух і виконання Божого Слова приходять рясні благословення у всі сфери життя. В Біблії, як в дзеркалі можна побачити свій духовний стан. Якщо більше пізнаємо Боже Слово, то більше пізнаємо Ісуса і диявол не може нас деформувати, а якщо йому і вдається, то Господь відновлює та очищає серце. Дивлячись на героїв Біблії, ми бачимо багато прикладів. Ті, хто дивились на Бога, проходили всі випробування, а хто дивився на обставини, терпіли поразку. Приклади: Каїн  (Бут. 4:7,8), Ной, Давид, Шадрах, Мешах та Авед-Неґо, Петро, Павло та Сила.

Чим ближче ми до Господа, тим більше бачимо недоліків в собі, не в інших. Давайте проаналізуємо що ми дивимось і про що говоримо. Тільки в Ісусі Христі можливе справжнє відновлення! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *