15 липня 2018 рік, служіння в неділю

До чого ти приліплений? – Руслан Прохор проповідь

Презентація теми:

Кожен, хто дійсно шукає Господа – знайде Його. Людина, яка дійсно бажає отримати благословення, отримає. «Коли Він іще промовляв до народу, аж ось мати й брати Його осторонь стали, бажаючи з Ним говорити. І сказав хтось Йому: Ото мати Твоя й Твої браття стоять онде осторонь, і говорити з Тобою бажають. А Він відповів тому, хто Йому говорив, і сказав: Хто мати Моя? І хто браття Мої? І, показавши рукою Своєю на учнів Своїх, Він промовив: Ото Моя мати та браття Мої! Бо хто волю Мого Отця, що на небі, чинитиме, той Мені брат, і сестра, і мати!» (Мт. 12:46-50) Бог не дивиться так, як дивиться людина. «А Петро відкрив уста свої та й промовив: Пізнаю я поправді, що не дивиться Бог на обличчя, але в кожнім народі приємний Йому, хто боїться Його й чинить правду.» (Дії. 10:34,35) «Бо очі Господні до праведних, а вуха Його до їхніх прохань…» (1Петр. 3:12)

До чого приліплене ваше серце? Розглянемо декілька прикладів біблійних героїв:

1. Давид. Його серце було цілком належало Богу. «Боже Ти Бог мій, я шукаю від рання Тебе, душа моя прагне до Тебе, тужить тіло моє за Тобою в країні пустельній і вимученій без води… Я так приглядався до Тебе в святині, щоб бачити силу Твою й Твою славу… Пригорнулась до Тебе душа моя, правиця Твоя підпирає мене.» (Пс 62:2,3,9) Історія життя Давида складна, але наповнена довірою Богу. «І сталося, як скінчив він говорити до Саула, то Йонатанова душа зв’язалася з душею Давидовою, і полюбив його Йонатан, як душу свою.» (1Сам. 18:1) «І встав Йонатан, Саулів син, і пішов до Давида до Хорешу, і зміцнив його на дусі в Бозі, та й сказав до нього: Не бійся, бо не знайде тебе рука мого батька Саула! І ти будеш царювати над Ізраїлем, а я буду тобі заступником…» (1Сам. 23:16,17) Навіть рідний батько докоряв Йонатану за дружбу і допомогу Давиду, але він зміг зберегти вірність, бо з Давидом був Господь. «І запалав Саулів гнів на Йонатана, і він сказав йому: Негідний і неслухняний сину! Чи ж не знаю я, що ти вибрав Єссеєвого сина на свій сором та на сором і неславу своєї матері? Бо всі дні, поки Єссеїв син живий на землі, не будеш міцно стояти ані ти, ані царство твоє…» (1Сам 20:30,31) Залишаючись вірним Богу, обов’язково прийде той, хто зможе потішити і зміцнити у скрутну годину подібно до Йонатана.

Давид прагнув Божої присутності, навіть і коли був зроблений злочин, його молитва була сповнена віри та надії. «Не відкинь мене від Свого лиця, й не бери Свого Духа Святого від мене.» (Пс. 50:13) На відміну від Давида, Саул шукав визнання і пошани від людей. «Та Самуїл сказав до Саула: Не вернуся з тобою, бо ти погордив Господнім словом, а Господь погордив тобою, щоб не був ти царем над Ізраїлем… А Саул сказав: Прогрішився я! Але вшануй й мене перед старшими мого народу та перед Ізраїлем, і вернися зо мною, а я поклонюся Господеві, Богові твоєму.» (1Сам. 15:26,30) Відносини з Богом – це основа життя і служіння. «Не ввійду я в намет свого дому, не зійду я на ложе постелі своєї, не дам сну своїм очам, дрімання повікам своїм, аж поки не знайду я для Господа місця, місця перебування для Сильного Якова!» (Пс. 131:3-5), – говорить псалмоспівець. 

2. Валаам. Прийнявши привабливу пропозицію, Валаам знехтував повелінням Бога. (Чис. 22:5-34) Чому так відбулося? У Новому Заповіті знаходимо відповідь. «Вони покинули просту дорогу та й заблудили, і пішли слідом за Валаамом Беоровим, що полюбив нагороду несправедливости, але був докорений у своїм беззаконні: німа під’яремна ослиця проговорила людським голосом, та й безум пророка спинила.» (2Петр. 2:15,16)

3. Йона. «І вийшов Йона з міста, і сів від сходу міста, і поставив собі там куреня, і сів під ним у тіні, аж поки побачить, що буде в місті. І виростив Бог рицинового куща, і він вигнався понад Йону, щоб бути тінню над його головою, щоб урятувати його від його досади. І втішився Йона від цього рицинового куща великою радістю. А при сході зірниці другого дня призначив Бог червяка, і він підточив рицинового куща, і той усох. І сталося, як сонце зійшло, то призначив Бог східнього гарячого вітра, і вдарило сонце на Йонину голову, і він зомлів. І він жадав, щоб йому померти, і казав: Краще мені смерть від мого життя! І промовив Бог до Йони: Чи слушно запалився ти за рициновий кущ? А той відказав: Дуже розлютився я, аж на смерть! І сказав Господь: Ти змилувався над рициновим кущем, над яким не трудився, і не плекав його, який виріс за одну ніч, і за одну ніч згинув. А Я не змилувався б над Ніневією, цим великим містом, що в ньому більше дванадцяти десятисячок люда, які не вміють розрізняти правиці своєї від своєї лівиці, та численна худоба?» (Йон. 4:5-11) Йона жадав щоб виконалось Слово Бога, проголошене ним, але Господь мав інший план. Для Бога важливо спасіння людей, покаяння, смиріння. 

Чи віддане ваше серце на служіння Богу, людям? Ап. Павло говорить: «Але я ні про що не турбуюсь, і свого життя не вважаю для себе цінним, аби но скінчити дорогу свою та служіння, яке я одержав від Господа Ісуса, щоб засвідчити Євангелію благодаті Божої. …пильнуйте, пам’ятаючи, що я кожного з вас день і ніч безперестань навчав зо слізьми ось три роки.» (Дії. 20:24, 31) Віддаючи себе на служіння Богу, багато що стає на свої місця. «Я ж з охотою витрачуся й себе витрачу за душі ваші, хоч що більше люблю вас, то менше я люблений.» (2Кор. 12:15), – свідчить Павло. 

Якщо серце приліпилось до тимчасових, земних речей, прийди з покаянням перед Бога. Визнай авторитет Божий подібно до Давида. Шукай і багатій Богом. «А ті, хто хоче багатіти, упадають у спокуси та в сітку…» (1Тим. 6:9)

  • «Пригорнулась до Тебе душа моя, правиця Твоя підпирає мене.» (Пс. 62:9);
  • «А я, мало не послизнулися ноги мої, мало не посковзнулися стопи мої, бо лихим я завидував, бачивши спокій безбожних, бо не мають страждання до смерти своєї, і здорове їхнє тіло… А я, близькість Бога для мене добро, на Владику, на Господа свою певність складаю, щоб звіщати про всі Твої чини!» (Пс. 72:2-4,28);

Блажен той, хто дійсно відданий, приліплений до Бога незважаючи на обставини, бо немає більшої радості на цій землі. «Коли я піду хоча б навіть долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти при мені, Твоє жезло й Твій посох вони мене втішать!» (Пс. 22:4) 

До чого приліплене ваше серце? 

  • «Хто нас розлучить від любови Христової? Чи недоля, чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч? Як написано: За Тебе нас цілий день умертвляють, нас уважають за овець, приречених на заколення. Але в цьому всьому ми перемагаємо Тим, Хто нас полюбив.» (Рим. 8:35-37)
  •  «Я радів, як казали мені: Ходімо до дому Господнього!» (Пс. 121:1); 
  • «ліпша бо милість Твоя над життя, й мої уста Тебе прославляють!» (Пс 62:4);
  • «Якщо Ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте!» (Ів 14:15), – говорить Христос. 

Прийде день, коли Господь покажить хто дійсно віддано служив Йому (і навпаки). Нехай ваше серце буде цілком віддане на істинне служіння Богу. Пам’ятаймо, Бог завжди поруч! Амінь!

 

Бережіться фальшивих апостолів і пророків – Олександр Руденко проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (2 до Коринтян 11:13-15)

«13. Такі бо фальшиві апостоли, лукаві робітники, що підроблюються на Христових апостолів. 14. І не дивно, бо сам сатана прикидається анголом світла! 15. Отож, не велика це річ, якщо й слуги його прикидаються слугами правди. Буде їхній кінець згідно з учинками їхніми!»

Презентація теми:

Поряд з істиними апостолами, що несуть Благу звістку, Слово Господнє попереджеє про діяльність лжеапостолів. (2 до Кор. 11:13-15) Диявол робить все можливе, навіть прикидається анголом світла, щоб протистояти тим, хто в істині ходить перед Бога. Викладаючи Своє вчення, Христос говорив: «Стережіться фальшивих пророків, що приходять до вас ув одежі овечій, а всередині хижі вовки.» (Мт. 7:15) Характерною рисою діяльності лжеапостолів є те, що вони пропонують хибне бачення істинних постанов Христа, наслідки яких бувають занадто жахливими. «Улюблені, не кожному духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони, бо неправдивих пророків багато з’явилося в світ.» (1Ів. 4:1-6)

«Стережіться фальшивих пророків, що приходять до вас ув одежі овечій, а всередині хижі вовки. По їхніх плодах ви пізнаєте їх. Бо хіба ж виноград на тернині збирають, або фіґи із будяків? Так ото родить добрі плоди кожне дерево добре, а дерево зле плоди родить лихі. Не може родить добре дерево плоду лихого, ані дерево зле плодів добрих родити. Усяке ж дерево, що доброго плоду не родить, зрубується та в огонь укидається. Ото ж бо, по їхніх плодах ви пізнаєте їх!» (Мт. 7:15-20)

Давайте розглянемо ознаки пророчого слова.

Джерело. Джерелом пророчого слова є Бог, але якщо людина говорить від свого розуму, стверджуючи, що слово від Бога – це лжепророцтво. Як же, дійсно, розрізнити: від Бога слово, чи від людини?

Дія і плід. «По їхніх плодах ви пізнаєте їх…» (Мт. 7:16), – говорить євангеліст Матвій. Розглянемо як діє Слово Господнє. «А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких!» (Гал. 5:22,23) Тільки Слово Боже по-справжньому може змінити життя, якщо воно приймається серцем. Своїми зусиллями людина не здатна досягти святості, принести добрий плід, бо тіло схильне до вірусів гріха. «Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, завидки, п’янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!» (Гал. 5:19-21) Вчинки лжеапостолів, деякий час можуть бути прихованими від суспільства, але ті, хто поруч з ними, бачать плоди характеру.

Звершення в майбутньому. «А той пророк, що зухвало відважиться промовляти Моїм Ім’ям слова, яких Я не наказав був йому говорити, і що буде говорити, і що буде говорити ім’ям інших богів, хай помре той пророк. А коли ти скажеш у серці своєму: Як ми пізнаємо те слово, якого Господь не говорив? Що буде говорити той пророк Ім’ям Господа, і не станеться та річ, і не прийде, то це те слово, якого не сказав Господь. У зухвалості говорив його той пророк, і ти не будеш боятися його.» (Зак. 18:20-22)

Який дух стоїть за словом, вчинками. «Духа Божого цим пізнавайте: кожен дух, який визнає, що Ісус Христос прийшов був у тілі, той від Бога. А кожен дух, який не визнає Ісуса, той не від Бога, але він антихристів, про якого ви чули, що йде, а тепер уже він у світі.» (1Ів. 4:2,3) Термін «визнавати» означає погоджуватися, говорити теж саме. В контексті прочитаного уривку означає наслідувати поведінку і вчинки Ісуса Христа. Якщо дух не визнає, суперечить вченню Христа, той не від Бога. «Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в Ім’я Моє, Той навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я вам говорив.» (Ів. 14:26)

Сила. «Хіба слово Мої не таке, як огонь, говорить Господь, і як молот, що скелю розлупуї?» (Єрем. 23:29-31) Перед силою Слова Божого ніхто не спроможній встояти. Людське серце завжди відкрите перед Богом. «Бо Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча обосічного, проходить воно аж до поділу душі й духа, суглобів та мозків, і спосібне судити думки та наміри серця.» (Євр. 4:12) Коли говорить Господь, визначається ясність, конкретність, точність. «…Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!» (1Ів. 1:5).

Відповідальність. «Бо кожен чоловік із Ізраїлевого дому або з чужинців, що мешкають серед Ізраїля, коли відступить від Мене, і допустить своїх божків у своє серце, і покладе спотикання своєї провини перед обличчям своїм, і прийде до пророка, щоб запитати Мене, тому Я, Господь, відповім від Себе. І зверну Я лице Своє проти цього чоловіка, і вчиню його за знака та за приповістку, і вигублю його з-посеред Свого народу, і пізнаєте ви, що Я Господь! А пророк, коли б був зведений, і говорив би слово, Я, Господь, зведу цього пророка, і простягну руку Свою на нього, і вигублю його з-посеред Свого народу Ізраїлевого! І понесуть вони свою провину, яка провина того, хто питається, така буде провина пророка…»  (Єзек. 14:7-10)

Нехай допоможе Господь приймати і чинити згідно Його Слова. Якщо Церква Ісуса Христа стане на сторожу, Бог буде зміцнювати і збудовувати в силі Свого Духа. «Не силою й не міццю, але тільки Моїм Духом, говорить Господь Саваот.» (Зах. 4:6) Амінь!

 

Для чого молитись багато – Ростислав Шкіндер проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Від Матвія 6:5-8)

«5. А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! 6. А ти, коли молишся, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. 7. А як молитеся, не проказуйте зайвого, як ті погани, бо думають, ніби вони будуть вислухані за своє велемовство. 8. Отож, не вподобляйтеся їм, бо знає Отець ваш, чого потребуєте, ще раніше за ваше прохання!»

Презентація теми:

Молитва – це розмова з Богом. Яке наше молитовне життя? Нестаток часу, це не аргумент. Мартін Лютер одного разу сказав: «Сьогодні мені належить так багато зробити, я не можу втратити жодної секунди сьогодні; належить дуже велика робота. І тому мені необхідно хоча б 3 години провести в молитві.» Аналізуючи історію Церкви, ми бачимо, що християнство поширювались там, де мужі Божі по-справжньому вміли молитися, поститися і перебувати в Слові. Сутність молитви не в тому, аби було багато слів. Христос застерігає: «А як молитеся, не проказуйте зайвого, як ті погани, бо думають, ніби вони будуть вислухані за своє велемовство.» (Мт. 6:7)  У першому посланні до громади Коринту Павло пише: «…Буду молитися духом, і буду молитися й розумом…» (1Кор. 14:15) Щоб молитва була вислухана Небом, вона повина виражати належне ставлення до Бога, велику роль відіграє віра, чисте серце, мотивація. (Мт. 6:5) Не покладаймо надії на багатослів’я, навіть якщо серце і мотиви в належному стані. Важливо зауважити, існує чаша молитов, яка наповнюється молитвами і Бог починає діяти. (Одкр. 5:8) Про що ночами молився Христос під час земного служіння? Для Христа молитва була предметом розмови з Небесними Отцем. Свята Євангелія навчає конкретно про що має бути наша розмова з Богом і як. «А ти, коли молишся, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно.» (Мт. 6:6) Чи маємо ми в своєму житті потаємну молитовну кімнату? Якщо молитовне життя християнина обмежується лише публічними церковними молитвами, воно подібне до ґнота тліючий. Основа сильного молитовного життя – потаємна молитовна кімната і Ісус Христос великий приклад для наслідування. Євангеліст Лука пише про Ісуса так: «І Він вийшов, і пішов за звичаєм на гору Оливну…» (Лк. 22:39)

За що побуджує молитися Дух Святий?

Молитва за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі. «Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості.» (1Тим. 2:1,2);

Молитва за нових робітників. «Тоді Він казав Своїм учням: Жниво справді велике, та робітників мало; тож благайте Господаря жнива, щоб на жниво Своє Він робітників вислав.» (Мт. 9:37,38);

Молитва за діючих робітників на ниві Господній. «…Бо написано: Уражу пастиря, і розпорошаться вівці отари.» (Мт. 26:31) Молитва за діючих служителів Церкви Ісуса Христа, бо вони втомлюються від сильного протистояння ворога на духовній війні. Приклади: Мойсей (Чис. 11:10-15), Ісус Навин (Вих. 17:9-13), Ілля (1Цар. 19:1-4).

Молитва за дари. «Дбайте про любов, і про духовне пильнуйте, а найбільше щоб пророкувати.» (1Кор. 14:1); Існує декілька категорій дарів: дари Сина (Еф. 4:7), дари Духа Святого (1Кор. 12:8-10), дари Отця (Рим. 12 розділ). Божа Слава повинна бути присутньою в Церкві Ісуса Христа як в дні апостолів.

Молитва за всіх християн і за себе особисто. «Поздоровлює вас Епафрас, що з ваших, раб Христа Ісуса. Він завжди обстоює вас у молитвах, щоб ви досконалі були та наповнені всякою Божою волею.» (Кол. 4:12); Молитва за християн – дуже важлива молитва. Головна мета народження згори – зростати духовно, бо духовне немовля не може  приносити добрі плоди в житті і служінні, це велика проблема і сум серцю Христа.  

Молитва за Ізраїль. Молитва за спасіння Божого народу приносить благословення. «І поблагословлю, хто тебе благословить, хто ж тебе проклинає, того прокляну. І благословляться в тобі всі племена землі!» (Бут. 12:3) Відношення до євреїв завжди було важливим фактором, який впливав і сьогодні впливає на долю людей.

Поза цих глобальних нужд, Дух Святий закликає стояти в молитовному проломі за дітей, за відносини в християнських сімях, досліджувати Слово тощо.

 Давайте проаналізуємо своє молитовне життя! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *