15 березня 2017 рік служіння в середу

Свобода – Сергій Губеня проповідь

Презентація теми:

«Бо ви, браття, на волю покликані, але щоб ваша воля не стала приводом догоджати тілу, а любов’ю служити один одному!» (Гал.5:13)

«…І мав Єзекія успіх в усіх своїх ділах. Тільки при послах вавилонських зверхників, посланих до нього, щоб вивідати про чудо, що було в Краю, залишив був його Бог, щоб випробувати його, щоб пізнати все в його серці.» (2 Хро. 32:30,31)

«І бачив Господь, що велике розбещення людини на землі, і ввесь нахил думки серця її тільки зло повсякденно. І пожалкував був Господь, що людину створив на землі. І засмутився Він у серці Своїм.» (Бут. 6:5,6)

Бог створив людину людину з вільною волею, зі здатністю вибирати, приймати особисте рішення. Але через вторгнення гріха в світ, гріховна природа почала  переважати над доброю волею, яка була закладена Богом в людину. Бог бажає щоб в нашому житті ми керувалися доброю і вільною волею, а не обмеженнями. Дух Святий вустами ап. Павла говорить: “До свободи покликані ви, брати!” Оцінюючи наш вибір, Бог цікавиться мотивами.

 Термін «свобода» очима школярів:

  1. «Свобода – це коли не має обмежень, але це не зовсім те, коли ти думаєш що маєш право на все.»
  2. «Свобода – це право вибору!»
  3. «Свобода – це коли закінчилися уроки і ти зробив всі домашні завдання.»
  4. «Свобода – це означає бути птахом, що сидів в клітці та раптом  вирвався на волю.»
  5. «Свобода – це стан людини коли вона відчуває себе незалежною від чиїхсь наказів. Але є вийнятки наприклад «Батьки і діти». Батьки змушують дітей іти до школи, робити уроки, рано вставати, ходити на секції, діти сприймають це як не свободу, але це не так, батьки бажають тільки кращого, якби діти робили все що хочуть це б зашкодило їхньому майбутньому!»
  6. «Бути вільним це значить не для кого не бути рабом!»
  7. «Свобода – це коли люди робить все що хоче, але в рамках етики!»
  8. «Свобода – це коли ти бігаєш по полю, збираєш квіти, граєшся з друзями, це коли ти залежиш сам від себе!»
  9. «Свобода – це життя після 18 років!»
  10. «Свобода – це коли людина має право на будь-яке життя, має право вибору.Коли вона сама обирає свій шлях до щастя, це коли ти сам собі господар, але часто з незалежністю приходить самотність. Проте чи можна бути незалежним ні від кого? – продовжує учениця, – на мою думку вільна людина – це не існуюча людина!»

Аналізуючи вислови школярів зауважимо, що в повній свободі криється небезпека, не всі люди здатні правильно використовувати свободу!Людина має дві складові: тілесну і духовну! Завжди між цими складовими є протистояння. В одній людині є бажання високі і благородні, прагнення до добра і разом в тій самій людині є бажання низькі та ганебні. Якщо людина допускає в своє життя повну свободу, плотські бажання беруть вверх.Сергій Санніков, сучасний богослов, історик роздумує про сучасну свободу в інтимному житті серед молоді: «Сексуальні бажання – це бажання не всієї нашої істоти, це бажання тільки однієї частини нашого єства. Коли ми віддаємося цим тілесним бажанням, починає страждати наша духовна складова.» Слово Боже говорить: «Благаю вас, любі, як приходьків та подорожніх, щоб ви здержувались від тілесних пожадливостей, що воюють проти душі.» (1 Петра 2:11) Шлях вседозволеності вабить молодь, але наслідок повної свободи в діях приводить до спустошеності, самотності,сенс життя втрачається. Сергій Санніков робить висновок: « Свобода – це не можливість робити все що ти хочеш, свобода – це внутрішня відповідальність правильного вибору!» Отто фон Бісмарк зауважив: «Свобода – це розкіш яку не кожен собі дозволить!»Бог бажає щоб ми робили відповідальний вибір, але Господь не посягає на нашу свободу навіть якщо ми просимо про це. Саме про це роздумує Філіп Янсі в своїй книзі «Иисус которого я не знал»: « Иногда, признаться, я тоскую по железной руке. Сохранить веру так трудно – слишком много свободы, слишком много искушений. Порой мне хочется, чтобы Господь завладел мной, подавил все сомненья и доказал, что Он есть и что я Ему нужен. Мне хочется, чтобы Бог активнее вмешивался в мою жизнь. Я жажду быстрого ответа на мои молитвы, не хочу болеть, хочу мира. Мне нужен убедительный Бог, которого я могу показать своим друзьям.» Бог поводиться так, якщо ти не шукаєш Його, складається враження що Його і не має.Досліджуючи життя ізраїльського царя Давида ми бачимо що його бажання було завжди догодити Богові, але ми бачимо сумну сторінку Його життя – гріх з жінкою Урії. Зауважимо що Бог посилає свого пророка Натана через рік з докором. Бог не зупинив Давида робити гріх, Він дозволив йому зробити помилку, але через певний час прийшов гнів Божий в його життя. Цар Єзекія теж згрішив перед Богом (Див. 2 Хро. 32:30,31) Бог не просто не попередив Його за вчинений гріх, саме жахливе те, що Він залишив Єзекію. «…залишив був його Бог, щоб випробувати його (Єзекію), щоб пізнати все в його серці.»(2 Хро. 32:31) Тож для Бога дуже важливо хто ми є, а ніж те, що ми робимо. Наші рішення виявляють в першу чергу для нас самих «Хто ми є?».  Через нашу плотську природу проявляється багато низьких якостей, але Господь бажає щоб ми приходили до Нього, Його бажання  формувати нас. Тож нахиляй своє серце до Бога! Давид говорив: «Я серце своє нахилив, щоб чинити Твої постанови, повік, до кінця.» (Пс. 118:112) Бог дарував нам дар свободи і ми можемо використовувати його як на добро, так і на зло. «Бо ви, браття, на волю покликані, але щоб ваша воля не стала приводом догоджати тілу, а любов’ю служити один одному!» (Гал. 5:13) Бог дозволяє робити нам помилки, терпіти наслідки, але Він очікує вільної любові, вільного рішення йти за Ним, служити Йому. Коли ми відповідально ставимось до свого життя, ми становимося однодумцями з Богом, наші бажання співпадають з Його бажаннями. «Випробуй, Боже, мене, і пізнай моє серце, досліди Ти мене, і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!» (Пс. 138:23,24) Нехай Бог допоможе брати відповідальність за своє життя, за свої стосунки з Богом, з ближнім. Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *