14 березня 2018 рік, служіння в середу

Християнський погляд на погодження зла – Олександр Кучер проповідь

Презентація теми:

Сьогодні, як ніколи, ми живемо в особливий час, тож будьмо відповідальними. Давайте розглянемо тему: походження зла і роль жертви Христа у подоланні зла. Християнство унікальне, воно відмінне від інших релігійних світоглядів. Чому? Усі релігійні світогляди навколо християнства, зосередженні на зовнішніх чинниках, вони ставлять людину в залежність від якихось духовних явищ, процесів, обставин.

Поганський світогляд: Вислів: «Не ми такі – життя таке», – сформований саме поганським світоглядом. Людина сприймає всі події, що відбуваються в її житті як випадковість. Вона перекладає з себе відповідальність на когось, звинувачуючи час, середовище, в якому живе.

Християнський світогляд: Якщо в житті людини є проблема, джерелом її є сама людина. Християнство вчить, щоб вирішити свої основні проблеми людина повинна займатися своїм внутрішнім світом (в контексті співпраці з Богом). «Уважай на самого себе та на науку, тримайся цього. Бо чинячи так, ти спасеш і самого себе, і тих, хто тебе слухає!» (1Тим. 4:16) Іншими словами, людина повинна стати дослідником себе і вчення Господнього, постійно перебувати в цьому, щоб зростати у спасінні і допомогти іншим людям. Адже якщо людина не дасть ради собі, чи може вона допомогти вирішити питання іншої людини? Зовсім ні. Ми є християнами, і позиція має бути відповідною.

Переважна більшість релігій вчить, що від початку існує паралельно дві сили: добро і зло. У своїй суті вони рівнозначні і весь час конкурують між собою. Якщо перемагає зло, у матеріальному світі, де живе людина починаються катаклізми, сварки, поділ, війни. (і навпаки) Таким чином, людина розглядається заручником усієї космічної боротьби, без жодного впливу. Вона жертва духовного світу і, як результат, з неї знімається відповідальність за зроблені вчинки. Ця ідея проникає не тільки в релігійний світогляд, сьогодні нею пронизаний гуманістичний, атеїстичний світогляд. Якщо людину зробити безвідповідальною, не мислячою, вона стає гвинтиком системи, об’єктом маніпуляції, життя втрачає сенс. Люди намагаються з себе зняти відповідальність. Навіть у саду Едемському Адам з Євою звинуватили змія, а згодом і Бога.  (Бут. 3:12,13) 

Християнський світогляд на походження зла

Християнство вчить що на початку Бог створив Небо і землю. Що ми знаємо про Бога? Тільки те, що Він відкрив про Себе. «Я знаю, що все, що Бог робить, воно зостається навіки, до того не можна нічого додати, і з того не можна нічого відняти, і Бог так зробив, щоб боялись Його!» (Еккл. 3:14) Іншими словами, Бог Творець досконалості. «Крім того, поглянь, що знайшов я: що праведною вчинив Бог людину, та вигадок усяких шукають вони!…» (Еккл. 7:29) «Не обманюйтесь, брати мої любі! Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни.» (Як. 1:16,17) Бог у Своєму добрі і, доброму відношенні до творіння ніколи не змінюється. Ап. Іван говорить: «…бо Бог є любов!» (1Ів. 4:8)

Отже християнство вчить, що Господь Бог Творець всього видимого і невидимого світу. Бог добрий, все що Він робить є досконалим. Тоді виникає питання, а звідки проблема? Творчий розум, волевиявлення – дарунок Бога для людини. Бог не є Творцем зла. Тоді логічне запитання, а звідки воно взялось? Щоб це пояснити наведемо приклад. Один розумний професор одного разу в університеті задав своїм студентам таке питання. Все, що існує, створено Богом? Якщо Бог створив все, значить Бог створив зло, раз воно існує. Значить Бог є зло. Один студент підняв руку і сказав: Можу я задати вам питання, професоре? Звичайно, – відповів професор. Студент піднявся і запитав: Професор, холод існує? Що за питання? Звичайно, існує. Тобі ніколи не було холодно? Насправді, сер, холоду не існує. Відповідно до законів, те, що ми вважаємо холодом у дійсності є відсутністю тепла. Абсолютний нуль є повна відсутність тепла. Вся матерія стає інертною і нездатною реагувати при цій температурі. Холоду не існує. Професор, темрява існує? Професор відповів: Звичайно, існує. Студент відповів: Ви не праві, сер. Темряви також не існує. Темрява в дійсності є відсутність світла. Ми можемо вивчити світло, але не темряву. Ви не можете виміряти темряву. Оскільки холод є відсутністю тепла і темрява – світла, так і зло – результат відсутності в серці людини Божественної любові. Бог не створював зла. Професор не мав аргументів. Ім’я молодого студента було – Альберт Ейнштейн. Бог є Творцем всього існуючого. Він підтримує Своє творіння. Як може щось існувати і бути не існуючим? Наведемо приклад. Для чого людина купує лотерейний квиток?Щоб виграти гроші, але завжди людина розраховує на надзвичайно великий виграш – джекпот. Як тільки в людини з’являється можливість виграти, в розумі починають активно діяти мисленнєві процеси. Іноді людина переносить себе в світ уявлень, втрачає реальність і як наслідок, особисто створює зло. Вона стає залежною від власної  ідеї до моменту перевірки квитка на виграш. Подібна ситуація відбулося з Адамом і Євою в саду Едемському (Бут. 3:1-7), з Люцифером. «Як спав ти з небес, о сину зірниці досвітньої, ясная зоре, ти розбився об землю, погромнику людів! Ти ж сказав був у серці своєму: Зійду я на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, підіймуся понад гори хмар, уподібнюсь Всевишньому!» (Іс. 14:12-14) Люцифер, прийнявши рішення, вчинив особистий гріх проти Бога і поніс покарання.

Питання виникнення зла з християнської точки зору, це питання відповідальності окремо взятої істоти, яка має творчий розум і волевиявлення. Якщо творіння Боже проголошує свою самодостатність, незалежність від Творця, тим самим породжує зло і почитає жити в ньому.

Людина була створена Богом для вічного спілкування з Творцем, але внаслідок гріха людина змінилась у своєму єстві. Людина стала грішною, тлінною, смертною у всіх наступних поколіннях. Бог, який передбачив гріхопадіння, вирішив проблему. Для спасіння людства Він приготував Сина Свого Однородженного. Ісус Христос прийняв людську гріховну, смертну природу через діву Марію. «…Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!» (Ів. 1:29), – свідчив Іван Христитель. Він змінив гріхом зіпсуту природу за допомогою смерті. Воскреслий Ісус Христос безгрішний, нетлінний і безсмертний. Коли ми вірою з’єднуємось з Ним через благодать Святого Духа, ми стаємо подібні до Нього. Будучи християнами, ми маємо бути дуже відповідальними людьми. Наша життєдіяльність, як членів Тіла Христового, не повинна бути породженням зла. Маючи природу Христа, ми повинні бути слухняними Його Слову. 

«А ну тепер ви, що говорите: Сьогодні чи взавтра ми підем у те чи те місто, і там рік проживемо, та будемо торгувати й заробляти, ви, що не відаєте, що трапиться взавтра, яке ваше життя? Бо це пара, що на хвильку з’являється, а потім зникає!… Замість того, щоб вам говорити: Як схоче Господь та будемо живі, то зробимо це або те. А тепер ви хвалитеся в своїх гордощах, лиха всяка подібна хвальба! Отож, хто знає, як чинити добро, та не чинить, той має гріх!» (Як. 4:13-17)

Єдина правда, дорога і життя – Ісус Христос. Нехай Господь поблагословить всіх нас бути відповідальними! Амінь!

 

Вірність Богу – Володимир Капарчук проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Від Луки 19:17)

«17. І відказав він йому: Гаразд, рабе добрий! Ти в малому був вірний, володій десятьма містами.»

2. (Від Луки 19:22,23)

«22. І відказав той йому: Устами твоїми, злий рабе, суджу я тебе! Ти знав, що я жорстока людина, беру, чого не поклав, і жну, чого не посіяв. 23. Чому ж не віддав ти міняльникам срібла мого, і я, повернувшись, узяв би своє із прибутком?»

Презентація теми:

     Хочеться вірити, що одного разу ми постанемо перед Богом, ми почуємо слова схвалення і благословення, а не прокляття. Кожна людина, живучи на землі, ще має час виправити своє положення. Бог Духом Святим покликав нас, християн і, довірив Свою справу, але прийде час, Йому дамо звіт за свою діяльність.

«Отож Він сказав: Один чоловік, роду славного, відправлявся в далеку країну, щоб царство прийняти й вернутись. І покликав він десятьох своїх рабів, дав їм десять мін, і сказав їм: Торгуйте, аж поки вернуся. Та його громадяни його ненавиділи, і послали посланців услід за ним, кажучи: Не хочемо, щоб він був над нами царем. І сталось, коли він вернувся, як царство прийняв, то звелів поскликати рабів, яким срібло роздав, щоб довідатися, хто що набув. І перший прийшов і сказав: Пане, міна твоя принесла десять мін. І відказав він йому: Гаразд, рабе добрий! Ти в малому був вірний, володій десятьма містами. І другий прийшов і сказав: Пане, твоя міна п’ять мін принесла. Він же сказав і тому: Будь і ти над п’ятьма містами. І ще інший прийшов і сказав: Пане, ось міна твоя, що я мав її сховану в хустці. Я бо боявся тебе, ти ж бо людина жорстока: береш, чого не поклав, і жнеш, чого не посіяв. І відказав той йому: Устами твоїми, злий рабе, суджу я тебе! Ти знав, що я жорстока людина, беру, чого не поклав, і жну, чого не посіяв. Чому ж не віддав ти міняльникам срібла мого, і я, повернувшись, узяв би своє із прибутком? І сказав він присутнім: Візьміть міну від нього, та дайте тому, хто десять мін має.» (Лк. 19:12-24)

Ісус Христос, будучи Сином Божим, прийняв людське тіло, викупивши нас від вічної загибелі, Він сів по правицю Отця на небесах. Слово Боже говорить, що Христос прийде вдруге за Своєю Церквою, а чи залишаємось ми вірні Його дорученням? Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *