13 грудня 2017 рік служіння в середу

Огляд виходу єврейського народу – Сергій Богачук проповідь

Тексти Писання:

1. (Повторення Закону 25:17,18)

«17. Пам’ятайте, що зробив був тобі Амалик у дорозі, коли ви виходили з Єгипту, 18. що спіткав тебе в дорозі, і повбивав між тобою всіх задніх ослаблених, коли ти був змучений та струджений, а він не боявся Бога.»

2. (Числа 21:4-7)

«4. І рушили вони з Гор-гори дорогою Червоного моря, щоб обійти едомський край. І підупала душа того народу в тій дорозі. 5. І промовляв той народ проти Бога та проти Мойсея: Нащо ви вивели нас із Єгипту, щоб ми повмирали в пустині? Бож нема тут хліба й нема води, а душі нашій обридла ця непридатна їжа. 6. І послав Господь на той народ зміїв сарафів, і вони кусали народ. І померло багато народу з Ізраїля. 7. І прийшов народ до Мойсея та й сказав: Згрішили ми, бо говорили проти Господа та проти тебе. Молися до Господа, і нехай Він забере від нас цих зміїв. І молився Мойсей за народ.»

Презентація теми:

Прослідкуємо шлях єврейського народу і звідтіля візьмемо висновки, бо Біблія говорить, що Старий Заповіт має образи для нас як правильно чинити, а як ні. У 17 розділі книги Вихід є згадка про подію, коли Амалик воював з Ізраїлем, коли вони стояли станом недалеко від гори Божої. Я зараз змоделюю ситуацію як це могло бути. Євреї, як ви знаєте вийшли з Єгипту до Обіцяної землі. Народу приблизно було 3 мільйона і мандрували вони до гори Божої приблизно 3 місяці. Написано, що крім євреїв велика кількість різноплемінних  людей вийшла разом з ними і треба було дати раду великому натовпу рабів. Біля гори вони простояли приблизно 1рік і  до Обіцяної землі вони добралися принаймі за 9 місяців. Загалом 2 роки. Там євреї послали 12 розвідників і сорок днів вони ходили дивитися на ту землю. Коли вернулися, то 10 із них підняли серйозну паніку. Народ вирішив зробити позачергові вибори щоб повернутися назад в Єгипет, але Бог втрутився у ту справу і виніс Свій вирок. За те, що ви не повірили, що Я можу ввести вас в Обіцяну землю, то вертайтеся назад і 38 років ходіть по пустелі, а потім прийдете знов і ваші діти заволодіють цією землею. Зі старого покоління зайде в Обіцяну землю тільки 2 чоловіки –  Ісус Навин і Калев. Так і сталося. Вони вернулися назад і тридцять вісім років ходили по пустелі абсолютно безцільно. І потім вже зі сторони Йордану, народ зайшов в Обіцяну землю. (Чис. 14:28-33) 

Чого народ так довго стояв коло гори? До гори прийшов величезний натовп рабів, від гори пішла нація. За 1 рік вони отримали Божий закон, священство, адміністративно-бюрократичний апарат, цивільний кодекс, армію, гроші, знамена. Мойсей розбив 12 колін Ізраїлю на 4 стани. В кожному стані по 3 коліна – це приблизно мільйони чоловік.  Ізраїльський народ вів стовп, в ночі з вогню, в день з хмари. Це була вказівка, коли треба йти в дорогу, а коли зупинитися. До гори стовп був  попереду і народ гуртом по благодаті йшов за ним, але від гори була дещо інша ситуація. Коли стояла скінія, то на схід від неї стояв стан Юди, на південь – стан Рувіма, на захід – стан Єфрема і на північ – стан Дана. Керував шляхом навіть не стовп, а звук труби священника. Стовп піднявся й пішов, а всі стани чекають, що буде далі. Коли звучить труба священника підіймається тільки один стан Юди. За ним левити розбирають скінію і Лівні і Шім’ї везуть скінію на 6 возах. Знов звучить труба і збирається стан Рувіма. За станом Рувіма йдуть левити, які на плечах несуть священні предмети скінії. Звучить труба в третій раз і збирається стан Єфрема, в четвертий – збирається стан Дана. Від гори народ пішов таким чином і  наступні 39 років крокували саме так. Коли величезний натовп рабів йшов до гори, то хто відставав? Це, як мінімум, жінки з дітьми, старі люди, а також неслухняні. У пустині водилися розбійники, які грабували каравани. Коли амалікітяни побачили таку легку здобич, вони нападали ззаду і вбивали, грабуючи майно. І Бог говорить до Мойсея: «Пам’ятайте, що зробив був тобі Амалик у дорозі, коли ви виходили з Єгипту..» (Зак. 25:17) Саме від моря до гори Амалик мав можливість нападати на Ізраїль через те, що вони йшли натовпом. Коли Мойсей зрозумів положення, він прийняв рішення розділити людей на стани. Наприклад звучала труба до Юди, вони збиралися і забирали разом з собою неслухняних, старих людей і дітей, і так було у кожному стані і Амалик не мав вже можливості грабувати, вбивати.

Чим лікуються ослаблі, безчинні люди? Порядком і дисципліною. Постанови надав Бог для народа через Мойсея і їх необхідно було виконувати. Чи всім це сподобалося? Я думаю далеко не всім. «І вийшов син ізраїльтянки, а він був син єгиптянина, між Ізраїлевих синів. І сварився в таборі син тієї ізраїльтянки з одним ізраїльтянином. І син тієї ізраїльтянки богозневажив Ім’я Господнє, і проклинав. І привели його до Мойсея…» (Лев. 24:10,11) Є ще один випадок, коли була заборона працювати в суботу, але один чоловік вийшов збирати дрова. І одного і другого Бог покарав. Малодушність – це реакція людей на несприятливу обстановку. Людина не згодна з рішенням тому, що має своє власне, на її вигляд правильне бачення. (Чис. 21:4-7) Господь терпів народ доки вони самостійно не зрозуміли, що необхідно каятися. Як тепер ситуація складається в нас адже це написано недаремно, ми можемо говорити про них по різному, але треба збагнути, що це наша дорога. Чи всі ми з вами задоволенні, коли щось не так виходить, як ми запланували? «Задовга надія недуга для серця…» (Прип.13:12) Якщо чітко робити все те, що пише Біблія будемо мати благословіння. Нам, людям, які ідуть по цій дорозі маємо запам’ятати раз і назавжди, якщо є порядок і дисципліна треба чітко дотримуватися цих речей як погано нам це не здавалося. За цим стоїть Бог, це наша безпека, здоров’я, спасіння. Але якщо ми цього не робимо Бог може зробити все, що забажає. Він Бог, а ми Його діти. Неможна людям брати на себе Божі повноваження адже це небезпечна справа. «Благаємо ж, браття, ми вас: напоумляйте непорядних, потішайте малодушних, підтримуйте слабих, усім довготерпіть!» (1Сол. 5:14) Якщо в єврейському народі була ціль дійти до Ханаану, то ціль Бога в церкві спасти душу. Бог не дозволив ввійти Мойсею в Ханаанську землю через те, що він допустив у своє серце  обурення на народ. І скільки Мойсей молився, але Божа воля була не змінною. Нехай милосердний Бог допоможе нам, бо у всіх нас одна дорога, одна ціль – Царство Небесне. Амінь!

Почуй голос Божий – Руслан Прохор проповідь

Тексти Писання:

1. (1 Самуїлова 9:12-20)

«12. А ті відповіли їм та й сказали: Є, ось перед тобою! Поспіши тепер, бо сьогодні він прийшов до міста, бо сьогодні в народа жертва на пагірку. 13. Як увійдете до міста, так знайдете його, поки він не вийде на пагірок їсти, бо народ не їсть аж до його приходу, бо він благословляє жертву, потім їдять покликані. А тепер увійдіть, бо зараз ви знайдете його. 14. І піднялися вони до міста. Як вони входили до середини того міста, аж ось Самуїл виходить навпроти них, щоб іти на пагірок. 15. А Господь, за день перед Сауловим приходом, виявив був Самуїлові, говорячи: 16. Цього часу взавтра пошлю до тебе чоловіка з Веніяминового краю, і ти помажеш його на володаря над Моїм Ізраїлевим народом, і він спасе народ Мій від руки филистимлян. Я бо зглянувся на народ Мій, бо голосіння його дійшло до Мене! 17. А коли Самуїл побачив Саула, то Господь сказав йому: Оце той чоловік, що Я казав тобі, він володітиме народом Моїм.18. І підійшов Саул до Самуїла в середині брами та й сказав: Скажи мені, де тут дім провидця? 19. І відповів Самуїл Саулові та й сказав: Я той провидець. Вийди перед мене на пагірок, і ви будете їсти зо мною сьогодні. А рано я відпущу тебе, і про все, що в серці твоїм, я розповім тобі. 20. А щодо ослиць, що пропали тобі, сьогодні вже три дні, не журися за них, бо знайшлися вони…»

Презентація теми:

Людей навчити співати  в унісон складно, але набагато складніше навчити людей в  церкві, колективі жити в єдності, розумінні, повазі й любові. Бог кожного з нас знає, підтримує і навчає. Той хто любить Бога, слухає і отримує вказівки від Нього для того щоб духовно будуватися, для того щоб бути частинкою великої Божої праці на землі. І це не просто. (1Сам. 9:12-20) Бог мав намір підняти Саула і Він зробив все можливе щоб так розгорнулися події. За певний час Самуїл отримав слово від Бога щодо Саула, але яку думку в той час мав Саул? У них пропали ослиці і через довгий пошук Саул мав намір вернутися назад, але слуга запропонував зайти до міста, де жив чоловік Божий. І було слово від Господа до Саула через Самуїла.

Один текст з Біблії розгортає перед нами подію. Так довго Йов очікував Бога щоб поговорити з Ним, але коли прийшов Бог, він почув в свою адресу багато запитань. Здавалося Господь та в мене біда, я так довго чекав Тебе тож скажи, що потрібно для мене. Іноді ми цікаво виглядаємо перед Богом, приходим до Нього маючи питання і очікуємо  відповіді. Уявляєте чоловік іде дізнатися де ослиці, а не знає, що Бог має намір помазати його на царя. Ослиці, не хвилюйся за них, з ними все в порядку, у Мене до тебе є важливе служіння. Я все зробив щоб ти прийшов і отримав благословення від Мене. Якби Йов сказав: «Господь навіщо мені слухати про створення адже я все це знаю? Для чого мені слухати про інші речі, мене це не хвилює». Якби він так сказав, чи отримав би він те, що потребувала його душа? Звісно ні. Ми повинні завжди бути уважними до кожного Божого слова. Якщо Бог починає говорити те, що нас не цікавить, послухай, можливо після тої важливої думки Господь скаже і про «ослиці». Нам потрібно навчитися вислуховувати Бога і у кожному Його слові почути, зрозуміти і отримати все, що необхідно для нас. Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *