13 квітня 2017 рік служіння в четверг Спомин страждань і смерті Ісуса Христа

Ісус Христос і Вечеря Господня – Александр Руденко проповедь

 

Тексти Писання:

  1. (Від Івана 13:1-17)

«1. Перед святом же Пасхи Ісус, знавши, що настала година Йому перейти до Отця з цього світу, полюбивши Своїх, що на світі були, до кінця полюбив їх. 2. Під час же вечері, як диявол уже був укинув у серце синові Симона Юді Іскаріотському, щоб він видав Його,3. то Ісус, знавши те, що Отець віддав все Йому в руки, і що від Бога прийшов Він, і до Бога відходить,4. устає від вечері, і здіймає одежу, бере рушника й підперізується. 5. Потому налив Він води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником, що ним був підперезаний.6. І підходить до Симона Петра, а той каже Йому: Ти, Господи, митимеш ноги мені?7. Ісус відказав і промовив йому: Що Я роблю, ти не знаєш тепер, але опісля зрозумієш.8. Говорить до Нього Петро: Ти повік мені ніг не обмиєш! Ісус відповів йому: Коли Я не вмию тебе, ти не матимеш частки зо Мною.9. До Нього проказує Симон Петро: Господи, не самі мої ноги, а й руки та голову!10. Ісус каже йому: Хто обмитий, тільки ноги обмити потребує, бо він чистий увесь. І ви чисті, та не всі.11. Бо Він знав Свого зрадника, тому то сказав: Ви чисті не всі.12. Коли ж пообмивав їхні ноги, і одежу Свою Він надів, засів знову за стіл і промовив до них: Чи знаєте ви, що Я зробив вам?13. Ви Мене називаєте: Учитель і Господь, і добре ви кажете, бо Я є.14. А коли обмив ноги вам Я, Господь і Вчитель, то повинні й ви один одному ноги вмивати.15. Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив.16. Поправді, поправді кажу вам: Раб не більший за пана свого, посланець же не більший від того, хто вислав його.17. Коли знаєте це, то блаженні ви, якщо таке чините!»

  1. (1 Петра 1:22)

«22. Послухом правді очистьте душі свої через Духа на нелицемірну братерську любов, і ревно від щирого серця любіть один одного…

Презентація теми:

Перед тим як Ісус Христос звершив хліболамання, євангеліст Іван згадує не просто те що зробив Христос, а особливо підкреслює за яких обставин Ісус встановив обряд причастя і обмивання ніг учням. Коли ми робимо ту чи іншу справу, не виділяючи при яких обставинах, втрачається зміст і значення. Беручи участь в Вечері Господній і не усвідомлюючи значення жертви Христа в  життя приходить покарання від Бога. «Перед святом же Пасхи Ісус, знавши, що настала година Йому перейти до Отця з цього світу, полюбивши Своїх, що на світі були, до кінця полюбив їх.» (Ів. 13:1)В цьому вірші підкреслюється любов Ісуса Христа до учнів яка мала вираження в Його наступних діях. «Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив.» (Ів. 13:15) Не можна тут виключити любов до свого ближнього, як одну з основних заповідей Ісуса Христа до кожного з нас. (Мт. 22:39) Христос залишив нам як слід поводити себе находячись при владі. «Ви Мене називаєте: Учитель і Господь, і добре ви кажете, бо Я є.А коли обмив ноги вам Я, Господь і Вчитель, то повинні й ви один одному ноги вмивати.Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив.»(Ів. 13:13-15)В Євангелії від Луки Ісус говорить: «…хто найбільший між вами, нехай буде, як менший, а начальник як службовець.» (Лук.22:26) У Христі Ісусі не той є керівник хто наказує виконувати роботу, а той хто слугує своїм підлеглим. Дороги Палестини були  брудними. Взуття, яке зазвичай носили люди, було легким і відкритим.Ісуса в той пам’ятний вечір став слугою для своїх учнів обмивши їм ноги, з одної сторони для учнів було дуже приємно, з другої сторони вони були дуже здивовані. Христос яскравим і наочних чином залишив приклад не тільки для учнів, але і до всіх нас як необхідно служити своїм ближнім.Апостол Петро говорить: «Ти повік мені ніг не обмиєш! Ісус відповів йому: Коли Я не вмию тебе, ти не матимеш частки зо Мною.До Нього проказує Симон Петро: Господи, не самі мої ноги, а й руки та голову!Ісус каже йому: Хто обмитий, тільки ноги обмити потребує, бо він чистий увесь. І ви чисті, та не всі.(Ів. 13:8-10) Яку чистоту мав на увазі Ісус Христос звертаючись до учнів? Насамперед про чистоту духовну, «обмитий, тільки ноги обмити потребує, бо він чистий увесь». В Євангелії від Івана Христос говорить: «Через Слово, що Я вам говорив, ви вже чисті. (Ів. 15:3) Господь наголошує що по-перше необхідно очистити нашого внутрішнього чоловіка. «Фарисею сліпий, очисти перше середину кухля [внутренность чаши и блюда], щоб чистий він був і назовні!»(Мт. 23:26) «Послухом правді очистьте душі свої через Духа на нелицемірну братерську любов, і ревно від щирого серця любіть один одного…» (1Пет. 1:22) Дух Святий допомогає очистити нашу внутрішність, людина самостійно очистити себе не в змозі. Саме Ісус Христос очищує нас якщо ми знаходимося в покорі перед Ним. Нехай допоможе Господь щоб наші духовні сили оновлювались, щоб втома цього світу змивалася з наших душ. Амінь!

 

Про Вечерю Господню –  Ростислав Шкіндер проповідь

Тексти Писання:

  1. (1 до Коринтян 11:23-34)

«23. Бо прийняв я від Господа, що й вам передав, що Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, узяв хліб, 24. подяку віддав, і переломив, і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ломається. Це робіть на спомин про Мене!25. Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: Ця чаша Новий Заповіт у Моїй крові. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!26. Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде.27. Тому то, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти тіла та крови Господньої!28. Нехай же людина випробовує себе, і так нехай хліб їсть і з чаші хай п’є.29. Бо хто їсть і п’є негідно, не розважаючи про тіло, той суд собі їсть і п’є!30. Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто заснули.31. Бо коли б ми самі судили себе, то засуджені ми не були б.32. Та засуджені від Господа, караємося, щоб нас не засуджено з світом.33. Ось тому, мої браття, сходячись на поживу, чекайте один одного.34. А коли хто голодний, нехай вдома він їсть, щоб не сходилися ви на осуд. А про інше, як прийду, заряджу.»

Презентація теми:

Вечеря Господня – це найсвятіша заповідь, чаша благословення для нас, яку приготував Господь, Його бажання, щоб ми розуміли що брати участь в ній негідно –ми винні проти Тіла і Крові Господньої.(1Кор.11:27) Кожна Божа заповідь незалежно велика чи маленька приховує с собі благословення  для кожного з нас при належному її виконанні. Наведемо приклад: досвідчений лікар допомогає хворому в лікуванні, виписуючи медичні препарати, якщо людина приймає ліки вони допомагають в одужанні, а коли хворий не приймає їх зовсім, користі не будев одужанні. Заповіді Ісуса мають велике значення для нашого життя. Вечеря Господня – це одна із великих заповідей. Пам’ятай чим більше заповідь,тим сильніші благословення будуть виливатись від Бога при належному її виконанні.

 

Що відбувається під час прийняття Вечері Господньої:

  1. Ми несемо відповідальність за те, в якому духовному стані ми беремо участь в Вечері Господні. Нам потрібно перевіряти своє життя, свій духовний стан з точки зору Священного Письма. Вечерю Господню або причастя ми повинні приймати гідно, не робити це формально. Якщо беремо участь в причасті негідно не усвідомлюючи значення і жертви Христа, тоді приходять в життя засудження, хвороби і навіть смерть, говорить апостол Павло (1Кор.11:29-30) Тому це заклик до кожного з нас міркувати, думати про те, що ми робимо і з яким серцем підходимо до причастя. Чи роздумуємо про подвиг Ісуса Христа? Коли ми роздумуємо про жертву Христа укріпляється наш дух, Він дає нам мотивацію, заряд для життя. «Тож подумайте про Того, хто перетерпів такий перекір проти Себе від грішних, щоб ви не знемоглись, і не впали на душах своїх.» (Євр. 12:3)
  2. «24. Він тілом Своїм Сам підніс гріхи наші на дерево, щоб ми вмерли для гріхів та для праведності жили; Його ранами ви вздоровилися.» (1Пет. 2:24) Отже, якщо ми приймаймо Вечерю Господню достойно то під час участі приходить зцілення, сила і слава Божа проявляється в нашому житті. «Ця чаша Новий Заповіт у Моїй крові», – говорить Ісус Христос.

Аналогію в Старому Заповіті ми можемо побачити коли народ Ізраїлю втратив Ковчег  Завіту головну святиню.В результаті війни Ковчег потрапив в руки филистимлян. Господь покарав жителів міст і филистимляни були змушені через короткий час повернути ізраїльтянам Ковчег.Спочатку він прибув до Бет-Шемеша, де мешканці (57 000)поплатилися життям через те, щодивились в Ковчег Заповіту. Однак, при перевезенні Ковчега сталася трагедія з Озой (1 Сам.6:2-5), який загинув, намагаючись підтримати Ковчег, внаслідок чого Ковчег тимчасово залишився у Аведдара, де пробув протягом трьох місяців. «І донесено цареві Давидові, говорячи: Господь поблагословив дім Овед-Едома та все, що його, ради ковчегу Божого. І пішов Давид, і виніс Божого ковчега з дому Овед-Едома до Давидового Міста з радістю. (2 Сам. 6:12) Давид дослідив ситуація і зрозумів що Бог покарав саме за неправильний підхід до Божої святині. Згідно закону Моїсеєва Ковчег Заповіту мали нести а не везти, нести могли тільки сини з роду Каафів. Святиня Божа дана для нас щоб благословляти всі сфери нашого життя. Як  колись Ковчег благословляв дом Аведдара, так і сьогодні при належному виконанні заповіді Божої ми маємо благословення. «Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той Самий!» (Євр. 13:8) Приймаючи хліб і вино як прообраз  Тіла і Крові Христа ми приймаємо Бога як Спасителя, з’єднуючись з Ним в Дусі Святому.«Хто Тіло Моє споживає та Кров Мою п’є, той має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день», – говорить Господь. Закон духа життя, а не духа смерті буде мати перевагу. Саме від Бога ми отримуємо владу і силу протистояти будь-якому ворогові на цій землі. Диявол може приходити в виді хвороби, депресії, страху, але іменем Ісуса Христа ми маємо перемогу. Амінь!

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *