10 квітня 2019 рік, служіння в середу

Коли згрішить твій брат, докори йому – Олександр Якобчук проповідь

Презентація теми:

“А коли прогрішиться твій брат проти тебе, іди й йому викажи поміж тобою та ним самим; як тебе він послухає, ти придбав свого брата. А коли не послухає він, то візьми з собою ще одного чи двох, щоб справа всіляка ствердилась устами двох чи трьох свідків.” (Мт. 18:15,16)

Ісус Христос сказав: “…Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її.” (Мт. 16:18) Церква (др.-греч. ἐκκλησία) – це збір людей, яка сильна відносинами.

Цінність тексту:

  • Це один із небагатьох текстів, який говорить як правильно, практично і послідовно діяти. 
  • Проти цієї заповіді багато грішать, роблячи навпаки, або не сприймають по-справжньому, тому немає результату.
  • На мою думку, це одне із сильніших місць Священного Писання. Це сильне, ефективне служіння, яке направлене на результат. “А коли прогрішиться твій брат проти тебе, іди й йому викажи поміж тобою та ним самим; як тебе він послухає, ти придбав свого брата. А коли не послухає він, то візьми з собою ще одного чи двох, щоб справа всіляка ствердилась устами двох чи трьох свідків. А коли не послухає їх, скажи Церкві; коли ж не послухає й Церкви, хай буде тобі, як поганин і митник!” (Мт. 18:15-17)

Що означає згрішить проти тебе? 

  • Прямо проти тебе. 
  • Проти церкви. Кожен член церкви нерозривно зв’язаний з Тілом. Тому гріх одного члена стосується всіх. 
  • Коли хтось щось робить, а це заважає твоїй совісті. “Але стережіться, щоб ця ваша воля не стала якось за спотикання слабим! Коли бо хто бачить тебе, маючого знання, як ти в ідольській божниці сидиш за столом, чи ж сумління його, бувши слабе, не буде спонукане їсти ідольські жертви? І через знання твоє згине недужий твій брат, що за нього Христос був умер! Грішачи так проти братів та вражаючи їхнє слабе сумління, ви проти Христа грішите.” (1Кор. 8:9-12)

Яка існує реакція на гріх?

  • байдужість “І сказав Господь Каїнові: Де Авель, твій брат? А той відказав: Не знаю. Чи я сторож брата свого?” (Бут. 4:9)
  • відсутність реакції 
  • “добре що я не такий” “Фарисей, ставши, так молився про себе: Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирщики, неправедні, перелюбні, або як цей митник.” (Лк. 18:11)
  • обмови “Лукава людина сварки розсіває, а обмовник розділює друзів.” (Прип. 16:28)
  • плітки “З браку дров огонь гасне, а без пліткаря мовкне сварка.” (Прип. 26:20)
  • осудження
  • позиція “моя хата скраю”
  • страх щоб підійти і сказати про гріх (щоб не нажити ворогів)
  • збирання інформації, щоб у влучний момент нагадати.

Біблійний засіб впливу:

Будування через докір “Хто напоумляє людину, той знаходить вкінці більшу ласку, ніж той, хто лестить язиком.” (Прип. 28:23) Докорити означає показати комусь на його помилку у світлі Слова, на основі фактів, показати наслідки. Праведний повинен вміти:

  • правильно докорити;
  • в правильний час;
  • в правильному місці (а не як лукавий в час спокуси);
  • правильними словами
  • в правильному дусі. 

Закон сторожа. (Єзек 3:17-21) Якщо сторож не попередить про небезпеку він несе вину. Біблійну істину треба доносити в правильному порядку і в правильному дусі. Біблія закликає не нехтувати нашими братами, рідними, близькими. “Браття, як людина й упаде в який прогріх, то ви, духовні, виправляйте такого духом лагідности, сам себе доглядаючи, щоб не спокусився й ти!” (Гал. 6:1) 

Правильний порядок:

1. “…іди й йому викажи поміж тобою та ним самим;…” (Мт. 18:15)

  • Більшість проблем вирішуються коли ми дивимося в очі один одному
  • Є дистанційні, кафедральні працівникі, вони не працюють з людьми, дивлячись їм в очі. 
  • Це сила працювати дивлячись в очі. “Та щоб не здавалось, ніби хочу лякати вас листами.
    Бо листи його кажуть важкі та міцні, але особисто присутній слабий, а мова його незначна,
    такий нехай знає оце, що які ми на слові в листах, неприсутніми бувши, такі ми й на ділі, присутніми бувши.” (2Кор. 10:9-11), – писав ап. Павло до християнської громади Коринта. 
  • Говорити один одному – це освячувати один одного.
  • Це означає працювати на вирішення проблем, а не на роздування їх.
  • Люди відчувають коли до них підходять щиро і говорять про гріх.
  • Це показує братство, відношення до істини, до Тіла (Церкви).
  • люди які сповнені Духа Святого вміють спілкуватись з людьми, бо Дух Святий знає як підходить до людей. 

2. “А коли не послухає він, то візьми з собою ще одного чи двох…” (Мт. 18:16)

  • Потрібен зовнішній фактор впливу.
  • Це повинні бути духовно зрілі люди (керується духовними принципами). 
  • Придають авторитетність докору.

3. “А коли не послухає їх, скажи Церкві…” (Мт. 18:17)

  • Коли ти пройшов перші дві інстанції, тільки тоді маєш право сказати церкві.
  • Якщо хтось кається, не можна казати Церкві.
  • Христос дав зразок відносин. Церква сильна тоді коли слідує цим правилам. Якщо Ісус наказує, ми відповідальні перед Ним, перед Церквою, перед тими, хто згрішив.

“І сказав Він до учнів Своїх: Неможливо, щоб спокуси не мали прийти; але горе тому, через кого приходять вони! Краще б такому було, коли б жорно млинове на шию йому почепити та й кинути в море, аніж щоб спокусив він одного з малих цих! Уважайте на себе! Коли провиниться твій брат, докори йому, а коли він покається, то вибач йому.” (Лк. 17:1-3) 

Спокуси. “Іншу притчу подав Він їм, кажучи: Царство Небесне подібне до чоловіка, що посіяв був добре насіння на полі своїм. А коли люди спали, прийшов ворог його, і куколю між пшеницю насіяв, та й пішов. А як виросло збіжжя та кинуло колос, тоді показався і кукіль. І прийшли господареві раби, та й кажуть йому: Пане, чи ж не добре насіння ти сіяв на полі своїм? Звідки ж узявся кукіль?
А він їм відказав: Чоловік супротивник накоїв оце. А раби відказали йому: Отож, чи не хочеш, щоб пішли ми і його повиполювали? Але він відказав: Ні, щоб, виполюючи той кукіль, ви не вирвали разом із ним і пшеницю. Залишіть, хай разом обоє ростуть аж до жнив; а в жнива накажу я женцям: Зберіть перше кукіль і його пов’яжіть у снопки, щоб їх попалити; пшеницю ж спровадьте до клуні моєї.” (Мт. 13:24-30)

Церква Ісуса Христа сильна відносинами, які ґрунтуються на Божому Слові. Будьмо справжніми виконавцями! Нехай Господу буде Слава. Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *