09 червня 2019 рік, молодіжне служіння

У мене є мрія – Михайло Мокієнко проповідь

Презентація теми:

Власне наші мрії (“вертикальні”) дуже часто йдуть аж до небес, це правильні, повноцінні мрії, але хотів би говорити про “горизонтальні” мрії. “І ото був в Єрусалимі один чоловік, йому ймення Семен, людина праведна та благочестива, що потіхи чекав для Ізраїля. І Святий Дух був на ньому. І від Духа Святого йому було звіщено смерти не бачити, перше ніж побачить Христа Господнього. І Дух у храм припровадив його. І як внесли Дитину Ісуса батьки, щоб за Нього вчинити звичаєм законним, тоді взяв він на руки Його, хвалу Богу віддав та й промовив: Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля! І дивувалися батько Його й мати тим, що про Нього було розповіджене.” (Лк. 2:25-33) Перед нами постає біблійний персонаж, який ніби від Старого Заповіт перетинає простір у Новий. Батьки Ісуса Христа, які мали звершувати законний обряд над дитиною, йшли в храм не заради Семена, вони не сподівалися зустріти його. Про нього написано, що він «….потіхи чекав для Ізраїля. І Святий Дух був на ньому.» (Лк. 2:25) За Синодальним перекладом “..чающий утешения Израилева; и Дух Святой был на нем.” (Лк. 2:25) 

Коли жив Семен, Ізраїль не мав своєї державності. Чому? Так склалося, що ізраїльтяни ще в Стародавні часи не виконали місію, покладену на них Богом, через це і втратили свою незалежність. Пізніше, коли імперія Олександра Македонського розпалася, Палестина відійшла під владу Селевкідів. У 175 р. до н.е. селевкидський трон зайняв Антіох IV Епіфан, який своїми діями викликав великий супротив зі сторони юдеїв. Почалось Макавейське повстання 166 році до н. е. В результаті, Ізраїль відновив частину своєї незалежності. І ніби слава царства Давида стала повертатися, але минуло лише одне століття, як ізраїльтяни повністю почали втрачати незалежність. У 63 р. до н.е. римляни окупують ізраїльську землю, встановлюючи свої закони. Ізраїль опиняється в складній ситуації. Вже у I ст. н.е. 80% євреїв живуть за межами своєї історичної батьківщини. Ізраїльський народ лише згадує про могутність своєї держави під час правління Давида, Соломона.

Мрія, якою жив Семен багато років, стала дійсністю, але які були передумови? На основі прочитаного тексту (Лк. 2:25-33) розглянемо складові елементи які сприяють досягненню масштабних мрій:

I. Праведність та благочестя – це духовна основа для здійснення мрій. 

  • “І ото був в Єрусалимі один чоловік, йому ймення Семен, людина праведна та благочестива, що потіхи чекав для Ізраїля…” (Лк. 2:25) 

Мрії – це частинки нашого життя. Люди мріють про різні речі, спираючись на різноманітні передумови (походження, освіта, зв’язки, фінанси) для досягнення мети. Але на жаль, в Царстві Божому така “валюта” не ходить. Саме праведність та благочестя є основними чеснотами, через які відкривається Небо. Праведність (греч. δικαιος) означає правильність, правдивість. Види праведності: по відношенню до Бога (виконання Його волі), по відношенню до людей (добре ставлення, щирість). Благочестя (від грец. ευλαβης) скурпульозне виконання закону. Якщо ви бажаєте щоб великі мрії здійснювались, досягайте праведності та благочестя, бо це основа благословення.

II. Присутність Святого Духа вказує на час, коли мрія здійсниться.

  • “…І Святий Дух був на ньому. І від Духа Святого йому було звіщено смерти не бачити, перше ніж побачить Христа Господнього. І Дух у храм припровадив його…” (Лк. 2:25-27)

 Дух Святий вимагає до Себе особливого відношення – чутливого ставлення. Чи налаштовуймо свої серця до взаємного спілкування?  “Нехай я стою на сторожі своїй, і нехай на облозі я стану, і хай виглядаю, щоб бачити, що Він буде казати мені, і що відповість на жалобу мою.” (Авак. 2:1) Які наші стосунки з Ним?

III. Наявність мрії продовжує життя (і навпаки). Семен потіхи мріяв для Ізраїлю, його мрія не стосувалась особисто його, він мріяв про народ. Егоїстичні мрії легко досягаються, але задоволення короткочасне. Виникають питання сенсу життя – Навіщо (Для чого) мені жити? Наявність масштабної мрії дає ствердження, що ти ще необхідний тут, бо не все зроблене. Біблійний приклад: апостол Петро у в’язниці (Дії. 12:1-11) Наявність мрії тримає нас по життю, Бог дає сили долати прикрощі, складні обставини. Коли здається що мрії досягнуто, наше бачення повинно бути зосереджене на вічних цінностях. Ап. Павло говорить: “Браття, я себе не вважаю, що я досягнув. Та тільки, забуваючи те, що позаду, і спішачи до того, що попереду…” (Фил. 3:13)

IV. Тимчасові невдачі – це ще не поразка мрії, це лише частина Божого плану у її здійсненні. 

  • “А ми сподівались були, що Це Той, що має Ізраїля визволити. І до того, оце третій день вже сьогодні, як усе оте сталося…” (Лк. 24:21).

Бог працює не стільки з тим щоб наша мрія збулась, скільки з нашим серцем. Благословляючий важливіший за благословіння! Приходячи до Бога, іноді Його рука розкрита і там є дар (і навпаки). Незважаючи на обставини життя, міцно тримаймось Його. Коли мрії здійснюються, переважно ми фокусуємось на благословінні, а не на тому Хто дає. На жаль, здійсненні мрії часто приводить нас до того, що ми розслабляємось. Ми не отримуємо достатньо мотивації для молитов, відсутня духовна дисципліна. Авраам прославився не стільки тим, що дочекався сина, скільки своєю готовністю віддати свою мрію на користь Того, Хто її дарував. Тимчасові невдачі не означають краху мрії, це частина Божого плану, який передбачає і внутрішнє преображення самої людини. 

V. Бог розширює місіональну мрію. 

Семен потіхи мріяв для Ізраїлю, але Бог розширив мрію на увесь світ. Христос став спасінням не лише для Ізраїлю, але для всього людства. 

  • “тоді взяв він на руки Його, хвалу Богу віддав та й промовив: Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля!” (Лк. 2:28-32).
  • “А Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас…” (Еф. 3:20).
  • “А Ісус підійшов і промовив до них та й сказав: Дана Мені всяка влада на небі й на землі. Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь.” (Мт. 28:18-20)
  • місіональна мрія Неємії і відновлення Ізраїлю.
  • “Але наступає година, і тепер вона є, коли богомільці правдиві вклонятися будуть Отцеві в дусі та в правді, бо Отець Собі прагне таких богомільців.” (Ів. 4:23)

VI. Коли мрія досягнута приходить мир!

  • “Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром…” (Лк. 2:29)

Висновок: Писання говорить що ми маємо право на мрію. Ми маємо пам’ятати, що праведність і благочестя – це духовна основа для здійснення мрій. Нам треба розвинути стосунки з Духом Святим, бо Його присутність вказує на час здійснення. Чи співпадають наші мрії, здібності,  Божим інтересам? Як ми оцінюємо тимчасові невдачі? Адже вони насправді є частиною Божого плану. Бог розширює місіональну мрію і дарує мир при її досягненні. Бог дарує чудові можливості. Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *