08 червня 2019 рік, випуск місіонерської школи “Весна 2019”

Будь локомотивом, а не вагоном – Михайло Мокієнко проповідь

Презентація теми: 

“І Він вийшов на гору, і покликав, кого Сам хотів; вони ж приступили до Нього. І визначив Дванадцятьох, щоб із Ним перебували, і щоб послати на проповідь їх, і щоб мали вони владу вздоровляти недуги й вигонити демонів.” (Мк. 3:13-15) Брати і сестри, ми знаємо, що Христос міг виконати справу спасіння самотужки, але Він вирішив діяти через людей. На горі Ісус вибрав дванадцятьох учнів. Дванадцять колін Ізраїлю символізували кількість вибраних учнів (і навпаки). Слід зауважити, що на той час Ізраїль не мав своєї державності, вони знаходились під окупацією Римської імперії.

Причини обрання учнів Христом:

  • щоб з Ним перебували; Сам Ісус, бувши боголюдиною, мав потребу щоб з Ним перебували. Добре з Ісусом, коли примножується хліб і риба, зціляються хворі, демони виходять, Царство Боже поширюється. Але обравши дванадцятьох, Він хотів щоб були з з Ним завжди, навіть в Гетсиманії. Нам не остаточно зрозуміла ідея самотності Бога. Перебуваючи з Ісусом, ти маєш дерзновіння завжди говорити про Нього (і навпаки). Іноді ми настільки зайняті служінням Йому , що не вистачає часу на спілкування з Ним. 
  • щоб посилати їх на проповідь; Слово “посилати” означає бути посланим Ним для виконання певної місії. Коли ти перебуваєш з Ісусом, у тебе є що про Нього сказати. До дня п’ятидесятниці учні по двоє пішли розповідати про наближення Царства Божого. 
  • щоб мали вони владу вздоровляти недуги й вигонити демонів; Коли Ісус дає завдання, Він обов’язково дає ресурс. Досліджуючи Новий Заповіт, практично всі вияви Божої влади ставались на місії і лише два чуда Ісуса відбулись в синагозі. У Дії Святих Апостолів описано 80 чудес/ознак, які відбулись на місіонерському полі. Навіть зцілення кривого відбулось не в храмі, а на його фоні. І таким чином збулося месіанське пророцтво: Тоді буде скакати кривий, немов олень…” (Іс. 35:6) Коли Ісус дав учням владу, їх було всього 120 в єрусалимській горниці, саме вони змінили хід історії людства. На той час політична влада належала імператору і його представникам по провінціях, включаючи Понтія Пилата, але справжня влада в духовному світі належала не їм. Чому ми сьогодні вітаємо один одного, говорячи: Господь царює! Тому що політичні правителі подібно фігурам на шахматній дошці Бога, якими Він керує. 

“Господь же Ісус, по розмові із ними, вознісся на небо, і сів по Божій правиці. І пішли вони, і скрізь проповідували. А Господь помагав їм, і стверджував слово ознаками, що його супроводили. Амінь.” (Мк. 16:19-20) Євангеліст Марко говорить, що незважаючи на відсутність Ісуса, учні глибоко сприйняли Його послання, проявивши ініціативу. Ми живемо в такому історичному контексті, де потужно діє: пострадянський синдром (безвідповідальність/безініціативність), православ’я (нерівність у положенні перед Богом). Ініціатива – це: 1) перший крок у будь-якій справі (завжди важкий); 2) спроможність народжувати, втілювати нові ідеї. Ініціативній людині Бог дає бачення і можливість для втілення. Дистанція між появою бачення і втілення не така значна; 3) внутрішня спонука для зовнішньої діяльності. Зовнішні невдачі не в змозі перешкодити, бо внутрішня спонука не дасть спокою. Біблійний приклад: служіння Єремії. “І я був сказав: Не буду Його споминати, і не буду вже Йменням Його говорити! І стало це в серці моїм, як огонь той палючий, замкнений у костях моїх, і я змучивсь тримати його й більш не можу!” (Єрем. 20:9) У Священному Писанні є дві основи для нашої ініціативності, по-перше, написано, що …Христос, коли ми були ще недужі, своєї пори помер за нечестивих.”(Рим. 5:6) Іншими словами, коли людство попадає в проблему гріха, небеса ініціюють рятунок землі. Тому сьогодні Бог очікує, що так само, як небеса зініціювали наш рятунок, так ми будемо ініціаторами рятунку людей, які ззовні Церкви. По-друге, Писання говорить “Бо то Бог викликає в вас і хотіння, і чин за доброю волею Своєю.” (Фил. 2:13) Бог хоче щоб ми брали відповідальність на себе! Підвалини місіонерської ініціативності в богослов’ї: 1) принцип “загального священства” передбачає, що уся Церква – сцена для цього світу. Приклад: спів, дослідження Божого Слова в контексті Історії Церкви. 2) принцип “свобода волі” свідчить про те, що Бог дав людині свободу вибору. Бог очікує, щоб людське серце відкрилось для Нього… Отже, роблячи висновок, потрібно відзначити, що місіонерська ініціативність вітається!

Практичні поради для місіонера:

  • фокусуйся на можливостях в служінні, а не на обмеженнях;
  • починайте з малого, а Господь зробить це великим;
  • справжня місійність, так само як і церковність – це існування для інших; Справжня Церква виявляє себе в існуванні для інших. Місія (посланництво) торкається не тільки нас, але і зовнішніх. Приклад: місія Ізраїлю на протязі людства. Надзвичайно важливий елемент в місії святість, але на цьому не кінець. Справжня місійність – це існування для інших!
  • Ініціюючи певну справу, перевір свої мотиви, пам’ятаючи що для Бога головне не масштаб виконаної праці, а твій внутрішній стан, побудження, мотивація. “Не великі справи прославляють нашого Господа, а велика любов, з якою ці справи звершуються”. (Аврелій Августин, V ст.) Кожен раз, коли Христос робив певну значну справу, у Ісуса передували особливі почуття у внутрішньому стані. Перед тим, як зцілити сліпих, Він змилувався (Мт. 20:34), перед воскресінням Лазаря, як написанозакапали сльози Ісусові…” (Ів. 11:35) “А що вони не вважали за потрібне мати Бога в пізнанні, видав їх Бог на розум перевернений, щоб чинили непристойне.” (Рим. 1:28)

Висновок:

Прийшовши на землю, Ісус вибрав дванадцятьох учнів для того, щоб 1) перебували з Ним; 2) посилати на проповідь;  3) дати владу. Після Вознесіння Вчителя, учні взяли відповідальність у благовісті і Господь супроводжував їх служіння надприродними речами. Шановні друзі, по-перше, давайте фокусуватися на можливостях адже в Царстві Божому їх дуже багато, по-друге, починаймо з малого, Він може зробити велике. Давайте усвідомлювати, що ми не тільки відповідальні за себе, ми відповідальні за інших. Ініціюючи певну справу, перевіряймо свої мотиви. Будьмо частиною великої Божої справи! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *