Молодіжний молитовний день 6 квітня 2019 рік

Піст і молитва – Богдан Кравчук семінар частина 1

Презентація теми:

Молитися насправді нелегко і не просто. Обрана тема не є популярною у сучасному християнському світі і це одна із причинин духовного охолодження. “Так говорить Господь: На дорогах спиніться та гляньте, і спитайте про давні стежки, де то добра дорога, то нею ідіть, і знайдете мир для своєї душі!…” (Єрем. 6:16) Всі хочуть бачити Божу Славу, велич, але дивлячись на героїв Біблії, потрібно жертвувати. Бог завжди реагує, коли ми кличемо до Нього, але разом з тим навчає по-справжньому довіряти, зміцнюючи віру. 

Біблія говорить метафорично (образно) для того, щоб краще розуміти істину. Що таке молитва згідно Біблійної істини? 

  • Молитва – це пошук Бога.
  • Молитва – це духовна боротьба. Бог дав Своїм дітям силу для боротьби! Про Христа написано так: “Він за днів тіла Свого з голосінням великим та слізьми приніс був благання й молитви до Того, хто від смерти Його міг спасти, і був вислуханий за побожність Свою.” (Євр. 5:7) 
  • Молитва – це підняття на гору. Покорити вершину не просте завдання. “Хто зійде на гору Господню, і хто буде стояти на місці святому Його?” (Пс. 23:3) 
  • Молитва – це спілкування. “А Сифові теж народився був син, і він назвав імення йому: Енош. Тоді зачали були призивати Ймення Господнє.” (Бут. 4:26)

Навіщо молитись? У чому сенс молитви, якщо Бог знає майбутнє й усім управляє?

  • Повеління Боже; Так хоче Бог! І це повеління ми отримали: через Його пророків “Покликуй до Мене і тобі відповім, і тобі розповім про велике та незрозуміле, чого ти не знаїш!” (Єрем. 33:3), через апостолів “Будьте тривалі в молитві, і пильнуйте з подякою в ній!” (Кол. 4:2), через Самого Ісуса Христа “…треба молитися завжди, і не занепадати духом…” (Лк. 18:1); “Коли будете в Мене просити чого в Моє Ймення, то вчиню.” (Ів. 14:14)
  • Необхідна умова для отримання Божого благословіння і сили “Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам…” (Мт. 7:7); “І сказав Він до них: Хто з вас матиме приятеля, і піде до нього опівночі, і скаже йому: Позич мені, друже, три хліби, бо прийшов із дороги до мене мій приятель, я ж не маю, що дати йому. А той із середини в відповідь скаже: Не роби мені клопоту, уже замкнені двері, і мої діти зо мною на ліжкові. Не можу я встати та дати тобі. Кажу вам: коли він не встане, і не дасть ради дружби йому, то за докучання його він устане та й дасть йому, скільки той потребує. І Я вам кажу: просіть, і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам!” (Лк. 11:5-9); “Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім’я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться.” (Як. 5:14,15)
  • Співпраця з Богом; “І промовив до них: Хоч жниво велике, та робітників мало; тож благайте Господаря жнива, щоб робітників вислав на жниво Своє.” (Лк. 10:2) Молячись за потреби Небесного Царства, Бог почне працювати з нашим серцем. 

Види молитов:

  • групова;
  • сімейна; (1Петр. 3:7)
  • особиста (таємна) молитва – це основа духовного життя. Зокрема Бога, ніхто не знає скільки і як особисто кожен молиться. “Бо немає нічого захованого, що не виявиться, і немає таємного, що не вийде наяв.” (Мк. 4:22) Бог приготував Своїм вірним силу Своєї благодаті. “А Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас…” (Еф. 3:20)

Молитва на основі Божого Слова приховує величезні благословення. Перша Церква християн розуміли важливість сили молитви. На основі книги Дії Святих Апостолів розглянемо декілька прикладів. 

  • “Вони всі однодушно були на невпинній молитві…” (Дії. 1:14);
  • І вони перебували в науці апостольській, та в спільноті братерській, і в ламанні хліба, та в молитвах.” (Дії. 2:42);
  • “А Петро та Іван на дев’яту годину молитви йшли разом у храм.” (Дії. 3:1);
  • “Як вони ж помолились, затряслося те місце, де зібрались були, і переповнилися всі Святим Духом…” (Дії. 4:31);
  • “А ми перебуватимемо завжди в молитві та в служінні слову.” (Дії. 6:4);
  • “І побивали камінням Степана, що молився й казав: Господи Ісусе, прийми духа мого!…” (Дії. 7:59);
  • “Господь же до нього: Устань, і піди на вулицю, що Простою зветься, і пошукай в домі Юдовім Савла на ймення, тарсянина, ось бо він молиться…” (Дії 9:11);
  • “З усім домом своїм він побожний був та богобійний, подавав людям щедру милостиню, і завжди Богові молився.” (Дії. 10:2)

Важливість особистої молитви. 

Чому важливо на самоті мати час з Ісусом Христом? 

  • Ісус пояснює таємниці Священного Писання. “І без притчі нічого Він їм не казав, а учням Своїм самотою вияснював усе.” (Мк. 4:34-41) Хто не має цього, виділіть час, а хто має, помножуйте його! Молитви, які вислухав Ісус: порятунок потопаючого Петра (Мт 14:30-31), молитва митника (Лк. 18:13). Якщо наше життя складається лише з таких молитов, Бог не буде діяти, потрібні переміни. “і сказав: Господи, змилуйсь над сином моїм, що біснується у новомісяччі, і мучиться тяжко, бо почасту падає він ув огонь, і почасту в воду. Я його був привів до учнів Твоїх, та вони не могли вздоровити його.
    А Ісус відповів і сказав: О роде невірний й розбещений, доки буду Я з вами? Доки вас Я терпітиму? Приведіть до Мене сюди його! Потому Ісус погрозив йому, і демон вийшов із нього. І видужав хлопець тієї години! Тоді підійшли учні насамоті до Ісуса й сказали: Чому ми не могли його вигнати? А Він їм відповів: Через ваше невірство. Бо поправді кажу вам: коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: Перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не матимете неможливого!” (Мт. 17:15-20)
  • Ісус дає пояснення ситуаціям, які не зрозумілі. Багато ситуацій в житті, які не зрозумілі людському розуму. “Закрите те, що є Господа, Бога нашого, а відкрите наше та наших синів аж навіки…” (Зак. 29:28)  Нажаль, великий відсоток непорозумінь, присутні в житті лише тому, що не перебуваємо на самоті з Господом. 
  • Ісус відкриває майбутнє. “Коли ж Він сидів на Оливній горі, проти храму, питали Його насамоті Петро, і Яків, і Іван, і Андрій…” (Мк. 13:3,4) Бог дає розуміння майбутніх подій. 

Господь шукає людину, кому міг би довірити Свої таємниці. Згідно Марка, Ісус тричі пояснював учням про Свої страждання, але вони так і не змогли Його зрозуміти.  “…Обгорнена сумом смертельним душа Моя!…” (Мк. 14:34), – промовив Син Божий напередодні смерті у Гетсиманському саду. Хто почує бажання Ісуса серед суєти? Він кличе: “Прийдіть до Мене…” (Мт. 11:28) Тож шукаймо Його всім серцем! Амінь!

 

Піст і молитва – Богдан Кравчук семінар частина 2

Презентація теми:

  • “Чи ж ось це не той піст, що Я вибрав його: розв’язати кайдани безбожности, пута ярма розв’язати й пустити на волю утиснених, і всяке ярмо розірвати?” (Іс. 58:6)
  • “Коли ж руки свої простягаєте, Я мружу від вас Свої очі! Навіть коли ви молитву примножуєте, Я не слухаю вас, ваші руки наповнені кров’ю…” (Іс. 1:15)
  • “І побачив Бог їхні вчинки, що звернули зо своєї злої дороги, і пожалував Бог щодо того лиха, про яке говорив, що їм учинить, і не вчинив.” (Йон. 3:10)

Перебуваючи у пості й молитві, християнин стає чутливим до гріха, неправди. “Знай же ти це, що останніми днями настануть тяжкі часи. Будуть бо люди тоді самолюбні, грошолюбні, зарозумілі, горді, богозневажники, батькам неслухняні, невдячні, непобожні, нелюбовні, запеклі, осудливі, нестримливі, жорстокі, ненависники добра, зрадники, нахабні, бундючні, що більше люблять розкоші, аніж люблять Бога…” (2Тим. 3:1-4) Невід’ємною частиною духовного життя християнина є боротьба з тілесними пожадливостями. “бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете.” (Гал. 5:17)

Піст напряму пов’язаний з молитвою. Ап. Яків пише: “Бо дуже могутня ревна молитва праведного!” (Як. 5:16) Піст – це нескінченна боротьба за справжнє перебування у присутності Бога, це період особливого духовного збагачення віри.Нам потрібен Господь! 

Важливість посту:

1.Піст – це служіння ГосподуБог завжди дивиться на наше серце, чому ми робимо те що робимо, чому ми постимо. “І явився до нього Ангол Господній, і промовив йому: Господь з тобою, хоробрий мужу! А Гедеон сказав до нього: О, Пане мій, якщо Господь з нами, то нащо прийшло на нас усе це? І де всі Його чуда, про які оповідали нам наші батьки, говорячи: Ось з Єгипту вивів нас Господь? А тепер Господь покинув нас, і віддав нас у руку Мідіяна. І обернувся до нього Господь і сказав: Іди з цією своєю силою, і ти спасеш Ізраїля з мідіянської руки. Оце Я послав тебе.” (Суд. 6:12-14) Богу подобається, коли зі своєї сторони, людина робить все можливе для пізнання істини. “Послухайте слова Господнього, доме Яковів та всі роди дому Ізраїля! Так говорить Господь: яку кривду знайшли батьки ваші в Мені, що вони віддалились від Мене й пішли за марнотою, і стали марними? І не спитали вони: де Господь, що нас вивів із краю Єгипетського, що провадив Він нас по пустині, по землі степовій, повній ям, по краю сухому та темному, по краю, що в ньому ніхто не ходив, і що там не осілась людина?” (Єрем. 2:4-6) Істинне богопізнання було занедбане і Бог, через пророка Єремію звинувачував народ, закликаючи до щирого покаяння. Любов до Небесного Отця вимірюється нашим бажанням ревно служити Йому, коли відсутні проблеми. 

2. Через піст отримуємо силу і владу. “Цей же рід не виходить інакше, як тільки молитвою й постом.” (Мт. 17:21) Бог бажає щоб особисто кожен з нас, не хтось інший, ставали на сторожу серця і турбували престол Божої благодаті постом й молитвами. Кличте до Господа і Він дасть силу! “А тих, хто ввірує, супроводити будуть ознаки такі: у Ім’я Моє демонів будуть вигонити…” (Мк. 16:17) “Але вмертвляю й неволю я тіло своє, щоб, звіщаючи іншим, не стати самому негідним.” (1Кор. 9:27), – говорить Павло. Чеез піст й молитву Бог допомагає долати гріховні звички. 

3. Через піст отримуємо Боже благословіння на служіння. “Як служили ж вони Господеві та постили, прорік Святий Дух: Відділіть Варнаву та Савла для Мене на справу, до якої покликав Я їх! Тоді, попостивши та помолившись, вони руки поклали на них, і відпустили.” (Дії. 13:2,3)

4. Піст – це вияв смирення і покори перед Богом. Іншими словами, це визнання своєї залежності від Божої волі.

5. Піст – це могутня духовна зброя християнина. “зброя бо нашого воювання не тілесна, але міцна Богом на зруйнування твердинь, ми руйнуємо задуми, і всяке винесення, що підіймається проти пізнання Бога, і полонимо всяке знання на послух Христові…” (2Кор. 10:4,5) Ми знаходимо у Старому Заповіті багато прикладів, коли Господь по молитвам і постам Божих людей, Господь руйнував задуми сильних світу цього. Роблячи зі своєї сторони все можливе, Бог починає діяти. 

Речі, які не сумісні з постом:

  1. Жаль до самого себе;
  2. Надмірне обтяження турботами; 
  3. Справляти гарне враження на інших (демонстрування смутку).
  4. Агресивність поведінки;

Бог підкріпляє тих, хто платить ціну жертви, роблячи крок віри! Тому хай Господь допоможе нам навчитись молитися не лише у складні періоди життя! Амінь!

 

Належна Слава Богу – Микола Овсійчук проповідь

Презентація теми:

Віддаваймо належну хвалу Господу! “І, завдавши багато їм ран, посадили в в’язницю, наказавши в’язничному дозорцеві, щоб їх пильно стеріг. Одержавши такого наказа, той їх повкидав до внутрішньої в’язниці, а їхні ноги забив у колоди. А північної пори Павло й Сила молилися, і Богові співали, а ув’язнені слухали їх.” (Дії. 16:23-25) Брати і сестри, ми втрачаємо мир не в тому навіть, що ми посварились з кимось, не зрозуміли один одного, мир може втрачатися власне через побутові ситуації життя. Легко славити Бога, коли в житті все гаразд! “Шукайте Господа, доки можна знайти Його, кличте Його, як Він близько! Хай безбожний покине дорогу свою, а крутій свої задуми, і хай до Господа звернеться, і його Він помилує, і до нашого Бога, бо Він пробачає багато!” (Іс. 55:6,7) Шукаймо Господа сьогодні, Він близький до нас! Багато людей чують про Господа, але не всі навертаються до Нього серцем. 

“І прибув він туди до печери, і переночував там, аж ось Господнє слово до нього. І сказав Він йому: Чого ти тут, Іллє? А той відказав: Я був дуже горливий для Господа, Бога Саваота, бо Ізраїлеві сини покинули заповіта Твого…” (1Цар. 19:9,10) Амінь!

 

Вірний чи ти – Віктор Ковальчук проповідь

Презентація теми: 

“І ви кликатимете до Мене, і підете, і будете молитися Мені, а Я буду прислуховуватися до вас.
І будете шукати Мене, і знайдете, коли шукатимете Мене всім своїм серцем.” (Єрем. 29:12,13) Ап. Павло писав до християнської громади: “Протверезіться правдиво, та й не грішіть, бо деякі Бога не знають, говорю вам на сором!” (1Кор. 15:34) Перед Господом не потрібно показувати себе тим, ким ми  не є насправді, бо Він  знає серце досконало. Він вічним коханням полюбив Своє творіння! “А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками.” (Рим. 5:8) Христос говорить: “…а того, хто до Мене приходить, Я не вижену геть.” (Ів. 6:37) 

“Уста наші відкрились до вас, коринтяни, серце наше розширене! У нас вам не тісно, але тісно вам у ваших серцях! Такою ж відплатою говорю, немов дітям розширені будьте й ви! До чужого ярма не впрягайтесь з невірними; бо що спільного між праведністю та беззаконням, або яка спільність у світла з темрявою? Яка згода в Христа з белійяаром? Або яка частка вірного з невірним? Або яка згода поміж Божим храмом та ідолами? Бо ви храм Бога Живого, як Бог прорік: Поселюсь серед них і ходитиму, і буду їм Богом, а вони будуть народом Моїм! Вийдіть тому з-поміж них та й відлучіться, каже Господь, і не торкайтесь нечистого, і Я вас прийму, і буду Я вам за Отця, а ви за синів і дочок Мені будете, говорить Господь Вседержитель!” (2Кор. 6:11-18) Дорогий друже, який стан твого серця? Чи присутня свобода Духу Святому? “Бо де скарб твій, там буде й серце твоє!” (Мт. 6:21) 

“Діти остання година! А що чули були, що антихрист іде, а тепер з’явилось багато антихристів, з цього ми пізнаємо, що остання година настала! Із нас вони вийшли, та до нас не належали. Коли б були належали до нас, то залишилися б з нами; але вийшли, щоб відкрилось, що не всі вони наші.” (1Ів. 2:18,19) Чи відповідає наше життя Божим заповідям? Шукаймо Його всім серцем, бо Його присутність змінює світогляд. Біблійні приклади: пророк Ісая (Іс. 6:1-8), Савл (Дії. 9:1-9). 

“Бо кожен, хто покличе Господнє Ім’я, буде спасений.” (Рим. 10:13); “Шукайте Господа, доки можна знайти Його, кличте Його, як Він близько!” (Іс. 55:6) Амінь!

 

Божа посудина – Назар Лампіка проповідь

Презентація теми: 

Біблія відкриває, що кожен з нас – Божа посудина. “І промовив до нього Господь: Іди, бо для Мене посудина вибрана він, щоб носити Ім’я Моє перед народами, і царями, і синами Ізраїля.” (Дії. 9:15) 

Посуд – це порожнистий чи плоскі вироби, що застосову­ються для приготування, зберігання харчових і нехарчових продуктів, а також для різних господарських та спеціальних по­треб.  Кожен з нас – Божа посудина, але чим ми себе наповнюємо, під вплив чого ми потрапляємо? Ми призначені служити! Переглядаймо себе, як ми служимо?! Можливо наше служіння інколи приносить біль для когось. “Бо дві речі лихі Мій народ учинив: покинули Мене, джерело живої води, щоб собі подовбати водозбори, водозбори поламані, що води не тримають.” (Єрем. 2:13) Поява у посудині тріщини є передвісником руйнування. 

Господь вимагає від нас чистоти, покори, старання, посвяти. “Бо це воля Божа, освячення ваше: щоб ви береглись від розпусти…” (1Сол. 4:3); “Слухайтесь ваших наставників та коріться їм, вони бо пильнують душ ваших, як ті, хто має здати справу. Нехай вони роблять це з радістю, а не зідхаючи, бо це для вас не корисне.” (Євр. 13:17) Біблійні приклади: Юда Іскаріот – один з учнів Ісуса Христа, котрий зрадив свого вчителя.

Призначення людини – бути посудиною і знаряддям в руках Небесного Отця. Амінь!

 

Піст і молитва – відповіді служителів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *