02 грудня 2018 рік, служіння в неділю

Чи є мир у твоєму серці? – Станіслав Одайник

Презентація теми:

Слово “мир” в українській мові має декілька значень:

  • світ, громада;
  • стан спокою і гармонії;
  • період між війнами;

Війна не є випробуванням для народу, війна є карою за непослух. «Якщо будете ходити згідно з постановами Моїми, а заповідей Моїх будете додержувати й будете виконувати їх… І дам мир у Краю, і ви будете лежати, і ніхто не вчинить, щоб ви тремтіли, бо злу звірину винищу з землі, а меч не перейде через Край ваш… А коли ви не будете слухняні Мені, і не виконуватиме всіх тих заповідей, і якщо постановами Моїми будете погорджувати, і якщо душа ваша бридитиметься законами Моїми, щоб не виконувати всіх заповідей Моїх, щоб ламати вам заповіта Мого, то й Я зроблю вам оце: поставлю над вами перестрах, сухоти й пропасницю, що винищують очі й обезсилюють душу. І ви надаремно сіятимете насіння своє, бо поїдять його вороги ваші.» (Лев. 26:3,6, 14-16) 

  • Шалом (івр. שָׁלוֹם‎) — слово на івриті, що означає мир. Слово може означати фізичне здоров’я, добробут, успіх, відсутність війни…
  • Ейрене (др.-греч. Εἰρήνη) – слово на грецькій мові, що означає стан внутрішнього миру, спокою. У Новому Заповіті слово “ейрене” зустрічається 88 разів.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) — міжнародна організація, заснована 1945 році. Мета існування – підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки між державами світу. Протягом ХХ століття вирували жахливі війни: Перша світова війна (1914-1918рр.), Друга світова війна (1939-1945рр.), війна в Афганістані (1979-1989рр.), війна у В’єтнамі (1955-1975рр.), в Перській затоці (1990-1991рр.), Польсько-Українська війна (1918-1919рр.). «І рани народу Мого легковажно лікують, говорячи: Мир, мир, а миру нема!» (Єрем 6:14) Війна – це завжди біль втрат, гіркота, людські життя. Та лише Господь в силі зупинити беззаконня, кровопролитні війни! 

Що призводить до втрати миру?

  • зневір’я (для віруючих/невіруючих);
  • заздрість;
  • жадібність;
  • блуд; У 37 псалмі Давид говорить: «Від гніву Твого нема цілого місця на тілі моїм, немає спокою в костях моїх через мій гріх…» (Пс. 37:4)
  • непослух; «І Дух Господній відступився від Саула, а напав його дух злий, посланий від Господа.» (1Сам. 16:14) «І відповів один із слуг, і сказав: Ось бачив я сина віфлеємлянина Єссея, що вміє грати, лицар та вояка, і розуміється на речах, і чоловік хорошої постави. І Господь із ним.» (1Сам. 16:18)

Є люди, навколо яких постійно точаться  суперечки, чвари, незрозумілості. Чому? «Для безбожних спокою немає, говорить Господь!» (Іс. 57:21) 

Як отримати мир у серці?

«бо Бог у Христі примирив світ із Собою Самим, не зважавши на їхні провини, і поклав у нас слово примирення.» (2Кор. 5:19) Перший крок – відверте визнання своїх гріхів перед Богом, другий – тверде покаяння (зміна мислення/дій) та визнання Ісуса Христа своїм особистим Спасителем. «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!» (Ів. 14:27)

Що приносить справжній мир?

  • віра; «Твоя віра спасла тебе, іди з миром собі!» (Лк. 7:50), – промовив Ісус до жінки. (Див. Лк. 7:37-50)
  • сповнення Божим Духом;
  • молитва; «А плід духа: любов, радість, мир…» (Гал. 5:22) 
  • освячення; «І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі.» (Фил. 4:7) 

«У спокої я ляжу, і засну, бо Ти, Господи, єдиний даєш мені жити безпечно!» (Пс. 4:9)

Мартін Лютер перед тим як лягати спати, підходив до свого вікна, відкривав його і говорив: “Батько, я лягаю спати, але Ти не дрімаєш й не спиш, тому я прошу Тебе, всі тяготи цього дня візьми на себе і якщо взавтра Ти продовжиш моє життя і я прокинусь, поверни мені їх назад”. Нехай допоможе Господь мати мир у серці. Амінь!

 

Хліболамання – прорив у всіх сферах життя – Ростіслав Шкіндер проповідь

Презентація теми:

«Поправді, поправді кажу Вам: Хто вірує в Мене, життя вічне той має. Я хліб життя! Отці ваші в пустині їли манну, і померли. То є хліб, Який сходить із неба, щоб не вмер, хто Його споживає. Я хліб живий, що з неба зійшов: коли хто споживатиме хліб цей, той повік буде жити. А хліб, що дам Я, то є тіло Моє, яке Я за життя світові дам. Тоді між собою змагатися стали юдеї, говорячи: Як же Він може дати нам тіла спожити? І сказав їм Ісус: Поправді, поправді кажу вам: Якщо ви споживати не будете тіла Сина Людського й пити не будете крови Його, то в собі ви не будете мати життя. Хто тіло Моє споживає та кров Мою п’є, той має вічне життя, і того воскрешу Я останнього дня. Бо тіло Моє то правдиво пожива, Моя ж кров то правдиво пиття. Хто тіло Моє споживає та кров Мою п’є, той в Мені перебуває, а Я в ньому. Як Живий Отець послав Мене, і живу Я Отцем, так і той, хто Мене споживає, і він житиме Мною. То є хліб, що з неба зійшов. Не як ваші отці їли манну й померли, хто цей хліб споживає, той жити буде повік! Оце Він говорив, коли в Капернаумі навчав у синагозі. А багато-хто з учнів Його, як почули оце, гомоніли: Жорстока це мова! Хто слухати може її? А Ісус, Сам у Собі знавши це, що учні Його на те ремствують, промовив до них: Чи оце вас спокушує? А що ж, як побачите Людського Сина, що сходить туди, де перше Він був? То дух, що оживлює, тіло ж не помагає нічого. Слова, що їх Я говорив вам, то дух і життя. Але є дехто з вас, хто не вірує. Бо Ісус знав спочатку, хто ті, хто не вірує, і хто видасть Його.» (Ів. 6:47-64)

Господня Вечеря є заповіддю нашого Господа Ісуса Христа, яка містить: минуле (згадуємо страждання і смерть Сина Божого), теперішнє і майбутнє (визнаємо силу крові Христа, яка спасає кожного, даючи прощення гріхів, спасіння і вічне життя).

«Тому то, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти тіла та крови Господньої! Нехай же людина випробовує себе, і так нехай хліб їсть і з чаші хай п’є. Бо хто їсть і п’є негідно, не розважаючи про тіло, той суд собі їсть і п’є! Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто заснули.» (1Кор. 11:27-30)

Господня Вечеря – це особливий час, щоб усунути всі перешкоди для спільності з Ісусом Христом та з нашими ближніми. Виконуючи заповідь Ісуса Христа гідно, ми стаємо спільниками однієї крові та тіла й учасниками рясних благословень.

Чому випробування приходять в життя людини? Причини:

  • щоби об’явилась Слава Божа; «А коли Він проходив, побачив чоловіка, що сліпим був з народження. І спитали Його учні Його, говорячи: Учителю, хто згрішив: чи він сам, чи батьки його, що сліпим він родився? Ісус відповів: Не згрішив ані він, ні батьки його, а щоб діла Божі з’явились на ньому.» (Ів. 9:1-3)
  • зупинити від гріха; «…бо хто тілом постраждав, той перестав грішити…» (1Петр. 4:1) «…Ось видужав ти. Не гріши ж уже більше, щоб не сталось тобі чого гіршого!» (Ів. 5:5-14), – звернувся Христос до чоловіка, що тридцять і вісім років був недужим. «А щоб я через пребагато об’явлень не величався, то дано мені в тіло колючку, посланця сатани, щоб бив в обличчя мене, щоб я не величався. Про нього три рази благав я Господа, щоб він відступився від мене. І сказав Він мені: Досить тобі Моєї благодаті, бо сила Моя здійснюється в немочі. Отож, краще я буду хвалитись своїми немочами, щоб сила Христова вселилася в мене.» (2Кор. 12:7-9)
  • підготовка до важливого служіння перед Богом; (Біблійні приклади: Йосип, Давид.)

Будьмо щирими перед Богом у виконанні Його заповіді! «А Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас…» (Еф. 3:20) Амінь!

 

Будь виконавцем Слова – Василь Хмель проповідь

Презентація теми:

«Отож, коли є в Христі яка заохота, коли є яка потіха любови, коли є яка спільнота духа, коли є яке серце та милосердя, то доповніть радість мою: щоб думали ви одне й те, щоб мали ту саму любов, одну згоду й один розум! Не робіть нічого підступом або з чванливости, але в покорі майте один одного за більшого від себе. Нехай кожен дбає не про своє, але кожен і про інших.Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі! Він, бувши в Божій подобі, не вважав за захват бути Богові рівним, але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина, Він упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерти, і то смерти хресної… Тому й Бог повищив Його, та дав Йому Ім’я, що вище над кожне ім’я, щоб перед Ісусовим Ім’ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних, і щоб кожен язик визнавав: Ісус Христос то Господь, на славу Бога Отця!» (Фил. 2:1-11)

«Підійшли до Ісуса тоді Його учні, питаючи: Хто найбільший у Царстві Небеснім? Він же дитину покликав, і поставив її серед них, та й сказав: Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне! Отже, хто впокориться, як дитина оця, той найбільший у Царстві Небеснім.» (Мт. 18:1-4)

Жертва Ісуса Христа дієва в житті християнина в тому випадку, якщо присутній послух і пошана Богу. Священне Писання закликає до відновлення відносин. «Пильнуйте про мир зо всіма, і про святість, без якої ніхто не побачить Господа.» (Євр. 12:14) Пильнуймо за своїми думками, вчинками!

«Не обмовляйте, брати, один одного! Бо хто брата свого обмовляє або судить брата, той Закона обмовляє та судить Закона. А коли ти Закона осуджуєш, то ти не виконавець Закона, але суддя. Один Законодавець і Суддя, що може спасти й погубити. А ти хто такий, що осуджуєш ближнього?» (Як. 4:11,12)

«Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших.» (Мт. 6:14,15)

Чи є у твоєму серці місце для Бога? Чи виконуєш Його волю у своєму житті? Дорогий друже! Бог бажає відвертої, щирої співпраці особисто з тобою. Любов до ближнього безсумнівно впливає на відносини із Господом. Поважаймо один одного! «…що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили.» (Мт. 25:40)

«Отож, відкладіть усяку злобу, і всякий підступ, і лицемірство, і заздрість, і всякі обмови, і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння, якщо ви спробували, що добрий Господь.» (1Петр. 2:1-3)

Кожен із нас потребує Божої сили щоб жити переможним життям! «Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі.» (Фил. 4:13)

«Коли ж ходимо в світлі, як Сам Він у світлі, то маємо спільність один із одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха.»  (1Ів. 1:7)

Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *