1 січня 2017 рік служіння в неділю

Народження Сина Божого – Микола Білоцький проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Від Матвія 1:18-25)

«18. Народження ж Ісуса Христа сталося так. Коли Його матір Марію заручено з Йосипом, то перш, ніж зійшлися вони, виявилося, що вона має в утробі від Духа Святого. 19. А Йосип, муж її, бувши праведний, і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її. 20. Коли ж він те подумав, ось з’явивсь йому Ангол Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого. 21. І вона вродить Сина, ти ж даси Йому йменна Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів.»

Презентація теми:

«Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово. Воно в Бога було споконвіку. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього. І життя було в Нім, а життя було Світлом людей.» (Ів. 1:1-4)

«А Йосип, муж її, бувши праведний, – говорить євангеліст, – і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її.» (Мт. 1:19) Праведність Йосипа полягала в тому, що незважаючи на досконале дотримання Закону, він прагнув кращої долі для Марії. «Коли ж він те подумав, ось з’явивсь йому Ангол Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого.» (Мт. 1:20)

  • « По цьому я поглянув, і ось двері на небі відчинені, і перший голос, що я чув його, як сурму, що зо мною говорив, сказав: Іди сюди, і Я тобі покажу, що статися має по цьому! І зараз у дусі я був. І ось престол стояв на небі, а на престолі Сидячий.» (Одкр. 4:1,2);
  • «Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього ввійду, і буду вечеряти з ним, а він зо Мною.» (Одкр. 3:20);
  • «І я бачив, що Агнець розкрив одну з семи печаток, і почув я одну з чотирьох тих тварин, яка говорила, як голосом грому: Підійди! І я глянув, і ось кінь білий, а той, хто на ньому сидів, мав лука. І вінця йому дано, і він вийшов, немов переможець, і щоб перемогти.» (Одкр. 6:1,2);
  • «А щоб я через пребагато об’явлень не величався, то дано мені в тіло колючку, посланця сатани, щоб бив в обличчя мене, щоб я не величався. Про нього три рази благав я Господа, щоб він відступився від мене. І сказав Він мені: Досить тобі Моєї благодаті, бо сила Моя здійснюється в немочі. Отож, краще я буду хвалитись своїми немочами, щоб сила Христова вселилася в мене.» (2Кор. 12:7-9);
  • «А Симон Петро відповів і сказав: Ти Христос, Син Бога Живого! А Ісус відповів і до нього промовив: Блаженний ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі оце виявили, але Мій Небесний Отець. І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її.» (Мт. 16:16-18);

«Надійся на Господа й добре чини, землю замешкуй та правди дотримуй! Хай Господь буде розкіш твоя, і Він сповнить тобі твого серця бажання! На Господа здай дорогу свою, і на Нього надію клади, і Він зробить, і Він випровадить, немов світло, твою справедливість, а правду твою немов південь. Жди Господа мовчки й на Нього надійся, не розпалюйся гнівом на того, хто щасливою чинить дорогу свою, на людину, що виконує задуми злі.» (Пс. 36:3-7)Ми, християни, покликанні своїм життя являти цьому світові Ісуса Христа. Амінь!

 

Наслідуй Христа – Олександр Захаров проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (До Ефесян 5:1,2)

«1. Отже, будьте наслідувачами Богові, як улюблені діти, 2. і поводьтеся в любові, як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі.»

2. (1 Петра 2:21-25)

«21. Бо на це ви покликані. Бо й Христос постраждав за нас, і залишив нам приклада, щоб пішли ми слідами Його. 22. Не вчинив Він гріха, і не знайшлося в устах Його підступу! 23. Коли був лихословлений, Він не лихословив взаємно, а коли Він страждав, не погрожував, але передав Тому, Хто судить справедливо. 24. Він тілом Своїм Сам підніс гріхи наші на дерево, щоб ми вмерли для гріхів та для праведности жили; Його ранами ви вздоровилися. 25. Ви бо були як ті вівці заблукані, та ви повернулись до Пастиря й Опікуна ваших душ.»

Презентація теми:

Блаженна та людина, якщо центром її життя є Ісус Христос. «Отже, будьте наслідувачами Богові, як улюблені діти, і поводьтеся в любові, як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі.» (Еф. 5:1,2), – закликає ап. Павло. Людство наслідує гріховні ідеали, бажаючи щасливого життя, але тільки в Бозі істинне блаженство. Христос прийшов явити Небесного Батька світові, вказати істинний шлях. «Безсумнівно, велика це таємниця благочестя: Хто в тілі з’явився, Той оправданий Духом…» (1Тим. 3:16) Важливо дивитись на Ісуса Христата і намагатись наслідувати Його, йдучи . «…Як Мене переслідували, то й вас переслідувати будуть;…» (Ів. 15:20), – говорить Христос.

Ап. Петро говорить про Сина Божого так: «Не вчинив Він гріха, і не знайшлося в устах Його підступу!» (1Петр. 2:22) Саме гріх ставить перепону між Богом і нами. Бог не тільки викриває людський гріх, але і засуджує його. Істинне християнство полягає в тому, що завдяки викупної жертви Ісуса Христа людина має свободу гріховної залежності. При порушенні духовних законів, автором яких є Бог, людина чинить беззаконня. «Кожен, хто чинить гріх, чинить і беззаконня. Бо гріх то беззаконня.» (1Ів. 3:4) 

  • «Скажіте про праведного: Буде добре йому, бо вони споживуть плід учинків своїх. Та горе безбожному, зле, бо йому буде зроблений чин його рук!» (Іс. 3:10,11);
  • «Я писав вам у листі не єднатися з перелюбниками, але не взагалі з цьогосвітніми перелюбниками, чи з користолюбцями, чи з хижаками, чи з ідолянами, бо ви мусіли були б відійти від світу. А тепер я писав вам не єднатися з тим, хто зветься братом, та є перелюбник, чи користолюбець, чи ідолянин, чи злоріка, чи п’яниця, чи хижак, із такими навіть не їсти!» (1Кор. 5:9-11);
  • «Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі!» (Фил. 2:5);
  •  «… міста Содом і Гоморру спопелив, засудивши на знищення, і дав приклада для майбутніх безбожників, а врятував праведного Лота, змученого поводженням розпусних людей, бо цей праведник, живши між ними, день-у-день мучив свою праведну душу, бачачи й чуючи вчинки безбожні…» (2Петр. 2:6-8);

«…і не знайшлося в устах Його підступу!» (1Петр. 2:22), – такими словами ап. Петро описує Христа. Підступ означає злий умисел, часто прикритий показною доброзичливістю. «Настане бо час, коли здорової науки не будуть триматись, але за своїми пожадливостями виберуть собі вчителів, щоб вони їхні вуха влещували.» (2Тим. 4:3) Дух Господній через Слово вказує на неправильні вчинки. Прикладом слугує ревна проповідь Петра на день П’ятидесятниці (Дії. 2:14-40), діяльність Авесалома (2Сам 15:1-6).

  • «Із справедливим поводишся Ти справедливо, – говорить псалмоспівець, – із чесним по-чесному, із чистим поводишся чисто, а з лукавим за лукавством його…» (Пс. 17:26,27);
  • «Коли був лихословлений, Він не лихословив взаємно…» (2Петр. 2:23);
  • Не платіть нікому злом за зло, дбайте про добре перед усіма людьми! Коли можливо, якщо це залежить від вас, живіть у мирі зо всіма людьми! Не мстіться самі, улюблені, але дайте місце гніву Божому, бо написано: Мені помста належить, Я відплачу, говорить Господь. Отож, як твій ворог голодний, нагодуй його; як він прагне, напій його, бо, роблячи це, ти згортаєш розпалене вугілля йому на голову. Не будь переможений злом, але перемагай зло добром!» (Рим. 12:17-21);

«Переможцеві сісти Я дам на Моєму престолі зо Мною…» (Одкр. 3:21), – говорить Господь. Амінь!

 

Відносини з Богом – Олександр Бубнов проповідь

Тексти Священного Писання:

1. (Вихід 40:1-8)

«1. А Господь промовляв до Мойсея, говорячи: 2. Першого місяця, першого дня місяця поставиш намета для скинії заповіту. 3. І поставиш там ковчега свідоцтва, і закриєш ковчега завісою. 4. І внесеш стола, і порозкладаєш належне йому; і внесеш свічника, і запалиш його лямпадки. 5. І поставиш золотого жертівника для кадила перед ковчегом свідоцтва; і повісиш заслону входу скинії. 6. І поставиш жертівника цілопалення перед входом скинії, скинії заповіту. 7. І поставиш умивальницю між скинією заповіту та між жертівником, і даси туди води. 8. І поставиш подвір’я навколо, і даси заслону брами подвір’я.»

2. (Ездра 7:9)

«9. Бо першого дня місяця першого був початок виходу з Вавилону, а першого дня п’ятого місяця він прийшов до Єрусалиму, бо рука його Бога була добра на ньому.»

Презентація теми:

Бог незмінно любить нас, завжди шукає пробачити і буде з нескінченним терпінням рятувати. Особисті відносини з Господом – основа богобійного життя. Відкриття від Бога можна отримати на підставі прагнення і відвертого спілкування у Святому Дусі. Таємна молитовна кімната, про яку вчив Христос, бере свій початок в період дії Старого Заповіту. Скінія, а згодом і Храм мали в собі Святе Святих – місце, де Бог говорив лицем до лиця з людиною. Саме Закон Мойсея побуджував народ шукати близьких стосунків з Господом. Євангельське вчення Христа наголошує, що образ Скінії втілився в таємну кімнату, місцем розташування якої є серце людини. В сучасному світі суспільство прагне комфорту, але загроза в тому, що може відбуватись спотворення Божої істини. Цінуймо відносинами з Богом! «Я тебе не покину, ані не відступлюся від тебе!» (Євр. 13:5), – говорить Господь. Іноді християни, роблячи ту, чи іншу справу, не замислюються про страшні наслідки. Ніхто не буде піклуватися про наш духовний стан, окрім нас особисто. Бог допомагає тим, хто шукає Його присутності, прагне освячення і спілкування. Диявол кидає всі сили щоб зупинити ревність і посвяту християнина, пропонуючи гріховні тимчасові насолоди. В жодному випадку ми не повинні йти на компроміс з гріхом, бо наслідком є лише страждання і смерть. «…Бо хто хоче бути світові приятелем, той ворогом Божим стається.» (Як. 4:4) Син Божий Ісус Христос заплатив велику ціну, ціну Свого життя, за спасіння від вічної загибелі. Бог ненавидить гріх, але любить грішника, який приходить з покаянням до престолу милості і благодаті.

Ми покликані вмивати свої руки в невинності, хоча іноді приходять сумніви. (Пс. 72:1-28) Тільки через освячення, усвідомлення своєї гріховності відбувається з’єднання з Богом. «Бо першого дня місяця першого був початок виходу з Вавилону, а першого дня п’ятого місяця він прийшов до Єрусалиму, бо рука його Бога була добра на ньому.» (Езд. 7:9) Зроблений гріх охолоджує відносини з Богом. Священне Писання закликає жити по Божим стандартам, щоб мати добробут, злагоду та благословення у всіх сферах життя.

  • «Я був у дусі Господнього дня, і почув за собою голос гучний, немов сурми…» (Одкр. 1:10) «Я Альфа й Омега, говорить Господь, Бог, Той, Хто є, і Хто був, і Хто має прийти, Вседержитель!» (Одкр. 1:8);
  • «Бо ми в Нім живемо, і рухаємось, і існуємо…!» (Дії. 17:28);
  • «Ісус відповів і до нього сказав: Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього.» (Ів. 14:23);
  • «Як хто служить Мені, хай іде той за Мною, і де Я, там буде й слуга Мій. Як хто служить Мені, того пошанує Отець.» (Ів. 12:26);

Бог є Творець всього видимого і невидимого! Його бажання мати спілкування особисто з кожним, хто приходить до Нього. Вибираючи гріховний, широкий шлях, людина вибирає біль, смуток і як наслідок, смерть. Тож прийди до Нього з покаянням і отримаєш прощення, благодать та дар вічного життя! Амінь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *